Piaţa terenurilor din Bulgaria a înregistrat, recent, un nou record imobiliar. Un teren în suprafaţă de 315 metri pătraţi, localizat în centrul capitalei bulgare, a fost vândut pentru 10.333 euro/metru pătrat, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite.

Până acum recordul de preţ era deţinut de un lot situat pe Bulevardul Todor Alexandrov, din centrul Sofiei, care a fost vândut cu 8.355 euro/metru pătrat.

Pe locul trei în topul bulgăresc se situează un teren de pe Blvd-ul Mariya Luiza, localizat tot în zona zero a Sofiei, care a fost vândut la preţul de 6.356 euro/metru pătrat.

Recordul românesc: 7.000 euro/mp

Recordul local îl deţine un teren de circa 900 de metri pătraţi situat în zona Aviatorilor din Capitală, Aleea Modrogan, ce a fost vândut în primăvara lui 2008 pentru suma de 7.000 de euro/metru pătrat. Tranzacţia a fost intermediată de compania ImoInvest.

Pe locul doi se situează un teren în suprafaţă de 1.800 metri pătraţi, ce a fost achiziţionat de compania elenă Raptis Kavouras pentru 4.800 euro/mp. Lotul este situat pe strada Moliere, tot în zona Aviatorilor, pe care grecii vor să construiască un imobil rezidenţial de lux, ce urmează să cuprindă 23 de locuinţe.

Preţurile au scăzut cu 25-30% în S1

Din lipsa cererii, proprietarii terenurilor din Bucureşti au redus preţurile cerute cu 25%-30% în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, mai puţin însă decât se aşteptau cumpărătorii, având în vedere că tranzacţiile au fost încheiate la preţuri mai mici cu cel puţin 50%, potrivit celui mai recent raport de piaţă elaborat de Colliers International.

Terenurile mici şi centrale au fost cel mai puţin sensibile la trendul descendent al preţurilor, în condiţiile în care piaţa are o cerere limitată, cu aversitate crescută la risc şi foarte sensibilă faţă de componenta preţ.

Majoritatea cumpărătorilor sunt companii din industrii mai puţin afectate de criză – retail de produse alimentare, retail de tip discount, industria medicală – care urmăresc dezvoltarea unor proiecte pentru uzul propriu.

Preţurile mediu solicitate de proprietarii se situează la 2.000-3.000 de euro/mp în zone precum Aviatorilor, Kiseleff, Dacia, Universitate, Unirii, în timp ce în zone semicentrale, cum ar fi Militari, Drumul Taberei, Progresului, Crângaşi, Mihai Bravu, Văcăreşti acestea variază între 600 şi 1.000 de euro/mp. La periferia oraşului, proprietarii cer pe terenurile din Şoseaua Chitilei, Theodor Pallady, Pantelimon sau Berceni 200 – 300 euro/mp.