România și Bulgaria ar putea intra în spațiul Schengen chiar luna viitoare

România și Bulgaria intră în spațiul Schengen? Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe susține că acest subiect va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului JAI de la finalul acestui an.

Deocamdată însă, informația vine strict de la USR, nefiind confirmată de alți europarlamentari.

„ACUM la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an.

Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

Aderarea celor două țări se află pe ordinea de zi provizorie e Consiliului JAI

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen s-ar afla pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI de pe 4-5 decembrie. Potrivit unor surse guvernamentale, decizia de a menține punctul pe agenda Consiliului JAI ține de discuțiile pentru deblocarea vetoului austriac, precum și de alegerile din Olanda, de la finalul lunii noiembrie. Amintim că Olanda se opune aderării Bulgariei.

Ordinea de zi provizorie a consiliului JAI arată că unul dintre punctele supuse votului este, într-adevăr, aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Se menționează însă că este un subiect „posibil” de discuție.

„România va lua cea mai bună decizie” dacă va cere Spaniei, care deține președinția UE, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi. Asta în cazul în care Austria și Olanda, cele două țări care se opun prin veto, nu vor fi convinse.

Austria se opune extinderii spațiului Schengen

Austria insistă ca Spațiul Schengen să nu se extindă. Chiar dacă acest lucru afectează în mod direct țara noastră, austriecii insistă că decizia nu e împotriva României. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a ținut să transmită un mesaj categoric în acest sens.

El a spus că opoziția Austriei privind extinderea Spațiului Schengen nu vizează direct Bulgaria și România. Schallenberg și-a declarat nemulțumirea privind funcționarea zonei de liberă circulație a Uniunii Europene.

Oficialul din Austria a spus clar că Guvernul de la Viena va menține actuala poziție în Consiliul UE. Mai multe puteți citi aici.