"Bulgaria, Cehia şi România au stabilit un precedent prin încetarea importurilor de muncitori, după descoperirea condiţiilor la care sunt supuşi lucrătorii nord-coreeni de peste hotare", susţine organizaţia Database Center for North Korean Human Rights care are sediul la Seul, într-un raport care a fost prezentat în comun cu Universitatea Leiden din Olanda la o conferinţă organizată la Haga la începutul acestei luni. "Suspendarea primirii de muncitori nord-coreeni de către cele trei ţări est-europene este un exemplu prin care statele iau măsuri împotriva extorcării muncitorilor", se mai arată în raportul organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului.
Exportul de forţă de muncă este considerat o sursă importantă de venit pentru Coreea de Nord dar deseori regimul de la Phenian este acuzat de sclavie modernă, din pricina condiţiilor dure de muncă şi a extorcării persoanelor care lucrează în străinătate.
Se estimează că aproximativ 50.000-60.000 de nord-coreeni lucrează în străinătate, în special în industria minieră, forestieră, textile şi construcţii. Coreea de Nord ar primi anual peste 100 de milioane de dolari de pe urma cetăţenilor săi care muncesc în străinatate.
AGERPRES