Comisia Europeană a transmis, miercuri, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene un document intitulat „Strategie în sensul unei funcţionări complete şi reziliente a Spaţiului Schengen”.
Potrivit documentului transmis de Executivul European, România, Bulgaria, dar și Croația ar putea intra în spațiul Schengen mai devreme decât s-ar fi așteptat.
„Astăzi, Comisia Europeană prezintă o nouă Strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume – Spaţiul Schengen – mai puternică şi mai rezilientă”, anunţă Comisia Europeană.
Sursa citată subliniază faptul că, această strategie vine după criza refugiaţilor, din 2015, care a evidenţiat vulnerabilităţi în managementul frontierelor exerne şi în domeniul sistemului de migraţie, generând reintroducerea de controale la frontierele interne.
În același timp, Comisia mai adaugă că au apărut controale suplimentare din cauza riscurilor teroriste. În plus, criza pandemiei a generat presiuni suplimentare asupra Spaţiului Schengen, astfel că multe state au reintrodus noi controale, afectând funcţionarea pieţei comunitare.
„Restabilirea Spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Acest lucru a fost recunoscut de Parlamentul European şi de Consiliul European, care au cerut restabilirea funcţionării normale a Spaţiului Schengen. (…) Spaţiul Schengen reprezintă una dintre cele mai clare manifestări privind o uniune din ce în ce mai mare între statele membre şi între cetăţeni”, arată Strategia.
Sistemul eficient propus de Comisia Europeană
În ceea ce privește propunerea făcută de Comisia Europeană, Executivul comunitar propune „un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene”, „consolidarea Spaţiului Schengen la nivel intern” şi „îmbunătăţirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor”.
De menționat este faptul că, strategia prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen. Mai exact, odată cu acest pas, Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru ar urma să beneficieze pe deplin de sistemul liberei circulaţii.
În același timp, Comisia Europeană a vorbit și despre situația României. Potrivit acesteia, „Bulgaria şi România au primit evaluări pozitive” privind integrarea în Spaţiul Schengen, iar, recent, acest lucru a devenit valabil şi pentru Croaţia.
„Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre”, subliniază Strategia.
În ceea ce privește situația din Cipru, Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.