Eurostat a publicat cele mai recente date referitoare la dependența de importurile de gaze naturale. Astfel, potrivit sursei citate, anul trecut, înainte de începutul războiului și a tensiunilor actuale, rata de dependență a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale scădea semnificativ, până la 83%, spre deosebire de 84%, cât era în 2020.
De cealaltă parte însă, o veste bună pentru țara noastră este că, potrivit datelor publicate de Eurostat, România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%).
După România, mai sunt alte două state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale. Este vorba despre Danemarca, cu un procent de doar 26% şi Ţările de Jos cu un procent de 33%.
Țările cele mai dependente de gazele naturale
La polul opus însă, sunt țări membre care au o mare dependență de importurile de gaze naturale. Țara fruntașă este Malta, cu un procent de 104%, urmată de Suedia, cu un procent de 102%. Spania nu este nici ea prea departe, având o dependență de 101% de gazele naturale.
În ceea ce privește schimbările observate din 2020 și până anul trecut, Eurostat menționează că, făcând o comparație cu situația de acum doi ani, cele mai mari creşteri ale dependenţei de importurile de gaze naturale au fost înregistrate în Malta (de la 96% în 2020 până la 104% în 2021, o creştere de opt puncte procentuale), dar și Irlanda (de la 64% până la 71%, creştere de şapte puncte procentuale).
România și dependența de gazele naturale
Și în România lucrurile s-au schimbat în perioada 2020 – 2021, însă acest lucru nu a schimbat prea mult locul țării noastre în clasament. Datele publicate de Eurostat arată că România a evoluat de la 17% în 2020 până la 24% în 2021, o creştere de şapte puncte procentuale, mai mică decât în cazul Irlandei.
De cealaltă parte, referitor la cele mai mari scăderi înregistrate în perioada 2020 – 2021, potrivit Eurostat, Letonia este fruntașă. În această țară, potrivit sursei citate, dependența de gazele naturale a scăzut de la 121% până la 61%, adică o scădere de 59 de puncte procentuale.
La rândul ei, Austria a înregistrat și ea progrese mari, de la 73% până la 51%, scădere de 22 de puncte procentuale. Și în Slovacia avem o situație similară, de la 88% la 69%, scădere de 20 de puncte procentuale, mai arată sursa citată.