Companiile au avut profit de 250 de milioane de euro. Cifra de 250 de milioane de euro reprezintă un record, potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor – ANCEX – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit adevarul.ro
Potrivit datelor, Statele Unite ale Americii s-au numărat printre clienţii cei mai mari. SUA a achiziţionat din România, printre altele, puşti semiautomate, mitraliere calibrul 12,7 mm, aruncătoare de grenade AG7 şi rachete aferente, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic şi mitraliere grele cu două ţevi calibrul 12,7 milimetri.
De remarcat că Societăţile Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cuigir s-au aflat printre importanţii exportatori ai României, valoarea armelor vândute ricându-se la zeci de milioane de euro. Valoarea tranzacţiilor la nivel naţional a fost de aproape 80 milioane de euro, cu zece milioane mai mult decât în 2017.
Bulgaria este un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament. Vecinii de sud de la Dunăre au achiziţionat din România anul trecut echipamente militare în valoare de peste 35 milioane euro. Printre altele, bulgarii au cumpărat mitraliere de calibru 12,7 mm, mitraliere antiaeriane cu calibrul 14,5 mm, lovituri de AG, proiectile de 130 mm şi muniţie pentru arme de calibru mic.
Comenzile din zonele conflictelor sângeroase cu talibanii sau luptătorii Statului Islamic au adus şi ele încasări importante pentru producătorii români de echipament militar. Concret, anul trecut Afganistanul a cumpărat grenade antitanc cu fragmentaţie de 4,6 milioane de euro.
În acelaşi timp, către Irak au fost livrate 22.000 de arme de asalt derivate din celebrele AKM şi lovituri de AG7 şi AG9. În total, pe cele două fronturi, în 2018, au ajuns arme şi muniţii de 15 milioane de euro, o creştere de aproape 250 la sută faţă de 2017, când s-a livrat material militar de 5,6 milioane euro.
Cu un total de peste 20 de milioane euro, un alt cumpărător important de echipamente militare româneşti a fost statul israelian. Israelul a achiziţionat componente pentru aeronave militare, subansamble electronice, componente pentru vehicule militare de teren, echipamente şi subansamble electronice pentru utilizări militare sau software pentru echipamente de testare şi verificare. Şi aici s-a înregistrat o creştere importantă a vânzărilor pentru că, în 2018, livrările au totalizat 16 milioane de euro.