România a propus Kazahstanului să exploateze, prin Compania Naţională a Uraniului, rezervele de care dispune statul asiatic şi să cumpere, prin contracte pe termen lung, uraniu necesar funcţionării a două reactoare nucleare, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

„Ambele propuneri au avut reacţii pozitive. Urmează să continuăm discuţiile”, a afirmat Şerban pentru agenţia MEDIAFAX, întors recent dintr-o vizită făcută în ţara asiatică. El a adăugat că uraniul pe care România vrea să-l cumpere din Kazahstan ar urma să fie îmbogăţit în ţară, acesta urmând să fie utilizat de reactoarele nucleare 3 şi 4, care vor fi construite la Cernavodă, pentru producţia de electricitate.

Kazahii deţin 20% din tot uraniul lumii

Kazahstanul deţine aproape 20% din rezervele de uraniu la nivel mondial, fosta republică sovietică din Asia Centrală stabilindu-şi ca obiectiv să devină cel mai mare producător, la nivel internaţional, până în 2010. Compania naţională nucleară din Kazahstan, Kazatomprom, a produs circa 8.500 tone de uraniu în 2008 şi estimează extragerea a 11.900 de tone în 2009. Compania Naţională a Uraniului are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România şi desfăşoară activităţi de cercetare geologică şi exploatare a zăcămintelor de uraniu, prepararea minereurilor şi rafinarea concentratelor, transportul şi comercializarea acestora.

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Construcţia a două noi grupuri, de aceeaşi capacitate, ar trebui să înceapă în 2010-2011, iar investiţia este evaluată la patru miliarde de euro. Termenul de punere în funcţiune este 2015-2016.Totodată, autorităţile intenţionează să construiască o a doua centrală nucleară.

SURSA: MEDIAFAX