Baza aeriană Mihai Kogălniceanu se transformă treptat în cea mai mare bază NATO din Europa. Potrivit BBC, va fi mai mare chiar decât baza Ramstein din Germania. Aceasta este cea mai mare bază militară nord americană a Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii și NATO în afara granițelor SUA.
Baza Mihai Kogălniceanu se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa
Sursa menționată notează că Alianța a făcut mai multe mutări importante în urma războiului din Ucraina. Astfel, baza Mihail Kogălniceanu va avea în curând:
- o escadrilă de F-16 românești, cumpărate recent din Norvegia;
- drone MQ-9 Reaper;
- un oraș militar prin care se vor roti armatele NATO, forțele aeriene și personalul naval din 32 de țări.
Ultimii sosiți sunt finlandezii. La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși.
Un pilot aflat în misiune spune că zona are o prezență mult mai mare din SUA, dar și mult mai multă infrastructură.
„Există o prezență mult mai mare din SUA aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente”, spune pilotul Charlie Tagg, aflat în misiune la Kogălniceanu.
Războiul din Ucraina a schimbat peisajul
Publicația menționată notează că războiul din Ucraina a schimbat a schimbat peisajul. De exemplu, pilotul spune că invazia din Ucraina a schimbat atât zonele pe care le survolează, cât și poziția strategică a misiunii.
În 2021, în ultimul său turneu, piloții de vânătoare NATO au zburat departe peste apele internaționale din Marea Neagră.
Totuși, acum se țin de zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare. Astfel, ei evită „neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”.
„Înainte am fost aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai degrabă o asigurare pentru alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm”, a mai spus locotenentul.
Nu a existat niciun apel pentru a intercepta un avion rusesc de când a sosit în România, spune el.
„Rușii vor face greșeli, însă, și nu este împotriva legilor internaționale, pot să gafeze. Dar vom pune o aeronavă lângă acel avion advers. Din punct de vedere al posturii, le arată rușilor că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că le transmite un mesaj clar”, a mai spus pilotul din SUA.
Totuși, au existat misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice. Amintim că în septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă de la controlul de la sol și era să doboare un avion britanic de colectare a informațiilor cu un echipaj de până la 30 de persoane.