În zona euro, volumul comerțului cu amănuntul a rămas stabil. În schimb în Uniunea Europeană acesta a înregistrat o scădere de 0,1% în luna aprilie față de aceeași perioadă din 2023.
Cu toate acestea, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), România și Bulgaria se numără printre statele membre UE cu cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul.
România și Bulgaria, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în aprilie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România și Bulgaria (ambele cu 9,8%). Urmează Croația și Slovacia (ambele cu 8,6%). Vine apoi Luxemburg (7,3%). Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Polonia (minus 7,3%). Pe listă se mai află Belgia (minus 5,8%) și Estonia (minus 4,9%).
Conform datelor Eurostat, în cadrul UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un declin de 0,1%. Vânzările de combustibili auto au rămas stabile. Vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,1%.
Scădere înregistrată în UE și în zona euro
În aprilie, volumul comerțului cu amănuntul a înregistrat o scădere de 0,6% în Uniunea Europeană. El a înregistrat o scădere de 0,5% și în zona euro, comparativ cu luna precedentă. Atunci s-a consemnat un avans de 0,6% în UE și de 0,7% în zona euro.
Eurostat a explicat ce s-a petrecut în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele. Conform instituției, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în aprilie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Slovacia (2,4%). Urmează Bulgaria și Austria (ambele cu 1,9%). Imediat, pe listă se află Portugalia (1,7%). Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Letonia (minus 3,3%) i Cipru (minus 3,1%). Și Danemarca e vizată, cu un minus de 2,7%.
Eurostat susține că s-a vândut mai puțin combustibili auto în luna aprilie
În ceea ce privește UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat o scădere de 0,9%. Vânzările de combustibili auto au înregistrat o scădere de 2%. Vânzările de produse non-alimentare nu s-au modificat.
În luna aprilie, în România s-a înregistrat o creștere a volumului comerțului cu amănuntul cu 0,8%. Trebuie amintit că luna precedentă acesta a înregistrat un avans de 1%.