Potrivit unui raport publicat astazi de catre Biroul European de Statistica - Eurostat, Romania a inregistrat in iunie cea mai mare rata de crestere a comenzilor noi in industrie din Uniunea Europeana comparativ cu aceeasi luna din anul anterior. (UE), de 27,8%, raportat la aceeasi luna din 2007.Dupa Romania, care a inregistrat un ritm de crestere de aproape 28 de procente (mai exact 27,8%), la distana apropiata s+a clasat Letonia (+26,9%), locul al treilea fiind ocupat de Lituania, cu o c
Potrivit unui raport publicat astazi de catre Biroul European de Statistica – Eurostat, Romania a inregistrat in iunie cea mai mare rata de crestere a comenzilor noi in industrie din Uniunea Europeana comparativ cu aceeasi luna din anul anterior. (UE), de 27,8%, raportat la aceeasi luna din 2007.
Dupa Romania, care a inregistrat un ritm de crestere de aproape 28 de procente (mai exact 27,8%), la distana apropiata s+a clasat Letonia (+26,9%), locul al treilea fiind ocupat de Lituania, cu o crestere de aproape 23 de procente, mai exact 22,9%.
In ceea ce priveste capitolul „scaderi”, in mod aparent surprinzator se afla doua dintre cele mai puternice economii europene, plus inca una apropiata ca anvergura, la care se adauga o tara din zona economiilor emergente.
Astfel, conform Eurostat, cea mai mare scadere a comenzilor industriale a fost consemnata de Franta (-16,9%), aceasta fiind urmata de Spania (-6,5%), Germania si Cehia, ambele cu o scadere de sase procente.
Cum spuneam, prezenta Frantei si Germaniei in aceasta pozitie este doar aparent surprinzatoare dar de fapt in acest fel se confirma rezultatele din trimestrul al doilea al anului in curs privind evolutia Produsului Intern Brut ale celor doua mari economii europene.
Astfel, Potivit Biroului Federal de Statistica, ce confirma datele Eurostat, Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat in cel de al doilea trimestru al anului in curs un declin de 0,3 procente fata de o crestere 1,3% in trimestrul anterior.
De asemenea, si Franta a inregistat o scadere a Produsului Intern Brut de 0,3% in trimestrul al doilea a.c. comparativ cu o crestere de 0,4 puncte procentuale in primul trimestru.
Sursa: Eurostat