În Uniunea Europeană și zona euro, creșterea economică s-a ridicat anul trecut la 2,6%, în timp ce România conduce clasamentul statelor europene cu o creștere a PIB de 7%.
Instititul Național de Statistică a anunțat astăzi că Economia României a crescut anul trecut cu 7%, iar în trimestrul IV a anului trecut PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,6% față de trimestrul precedent, respectiv 6,9% față de același trimestru din anul precedent.
Totuși, agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat recent că politica fiscală expansionistă a României „pare să continue în urma schimbării de luna trecută a premierului şi aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice”, în timp ce deficitul structural semnificativ va lăsa finanţele publice mai vulnerabile la şocuri.
„Cabinetul Vioricăi Dăncilă a prezentat programul său de guvernare, care include propuneri pentru noi reduceri de taxe, majorarea salariului minim şi a pensiilor. Acestea includ majorarea salariului minim cu 100 de lei net pe an până în 2020, creşteri anuale ale pensiilor în sectorul public, exceptări de la taxe pentru medici din 2019 şi eliminarea impozitului pe dividende. Programul readuce în discuţie o propunere de reducere suplimentară a TVA cu un punct procentual din ianuarie 2019, propunere care fusese suspendată de precedentul premier pentru a îndeplini ţintele fiscale. Încă trebuie elaborate legi pentru aceste măsuri”, se arată în comunicatul Fitch.
Politica fiscală pro-ciclică a sprijinit creşterea, dar a sporit riscul supraîncălzirii economiei. Un impuls fiscal solid a contribuit la creşterea economiei, al cărei motor a fost consumul robust. PIB-ul României a urcat anul trecut cu aproape 7%, cel mai ridicat nivel din UE. În timp ce economia operează peste capacitate, noi măsuri de relaxare fiscală riscă să sporească dezechilibrele macro-economice, majorează potenţial presiunile inflaţioniste, slăbeşte competitivitatea şi adânceşte deficitul de cont curent, pe care îl estimăm în medie la 3,4% din PIB în 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Citiți și: INS confirmă. În 2017 am avut cea mai mare creștere economică de după criză
stire in curs de actualizare