România, cea mai mare evaziune fiscală din UE
România este țara cu cea mai mare evaziune fiscală din blocul comunitar. Acesta a fost anunțul făcut miercuri de către prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Șeful Guvernului de la București a mai spus că, în ultima vreme, a observat o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului.
Anunțul cu privire la evaziunea fiscală a venit în contextul în care Guvernul se pregătește pentru asumarea mai multor măsuri fiscale.
Printre ele se numără și impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.
Marcel Ciolacu spune că evaziunea fiscală în România este ed peste 10%. Asta înseamnă 160 de miliarde de lei.
Premierul spune că sunt mai multe măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
„Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, n.r.).
Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni – instituţiile statului, Ministerul de Interne – a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală.
Cred că e un început corect”, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
PNRR nu înseamnă numai bani
Prim-ministrul a mai vorbit și despre greva de la CFR. Pe fond, el spune că PNRR nu prevede doar obținere de fonduri. Aici intră și reforme și reorganizări.
Acesta a mai spus că investițiile sunt din fonduri europene. De asemenea, el a mai precizat că măririle de salarii vin la pachet cu reformele și cu reorganizare.
„Am intrat într-o zonă de construcţie, împreună şi cu liderii şi cu responsabilii, atât de la CFR Călători, cât şi de la CFR SA. Spunea domnul ministru al Transporturilor de 1.300 de garnituri din fonduri europene. Aici greşim noi şi nu spunem, mereu, de unde este această sursă.
Toate aceste investiţii sunt din fonduri europene. Din PNRR. Dar PNRR nu înseamnă numai bani. Înseamnă şi reforme. Iar discuţiile pe care le avem împreună, asumate, şi cu liderii de sindicat şi cu toată lumea – trebuie să vină şi măririle de salarii la pachet cu reforme şi cu reorganizări.
Asta e calea corectă pe care trebuie să o urmăm”, a precizat premierul.
UE are în vedere noi norme împotriva evaziunii fiscale
Comisia Europeană va prezenta până la sfârșitul anului noi propuneri legislative pentru combaterea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale, a declarat miercuri comisarul european pentru fiscalitate, Paolo Gentiloni, în fața Parlamentului European.
Discuția despre fiscalitate din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului UE a fost adăugată pe ordinea de zi după ce, în această săptămână, au apărut informații despre o scurgere de date fiscale, cunoscute sub denumirea colectivă de „Pandora Papers”, care au arătat cum cei bogați și puternici continuă să folosească în mod sistematic companiile offshore pentru a-și reduce facturile fiscale.
Deși optimizarea fiscală nu implică neapărat activități ilicite, impozitele mici plătite de cei bogați cu ajutorul consilierilor fiscali sunt din ce în ce mai mult puse sub semnul întrebării, mai ales în contextul în care lumea încearcă să iasă din criza economică provocată de pandemia COVID-19, scrie Reuters.