România, țara cu cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE în 2022
Potrivit unui nou raport publicat miercuri de Comisia Europeană, procentul înregistrat de România este de 30,59%, comparativ cu o medie de 6,03% la nivelul Uniunii Europene.
Deficitul anual de încasare a TVA, măsurând diferența dintre veniturile teoretice preconizate și suma efectiv colectată, arată că statele membre ale UE au pierdut aproximativ 89 de miliarde de euro din TVA în 2022, față de 121 de miliarde de euro în 2018.
Această sumă reflectă veniturile pierdute, în principal, din cauza fraudei fiscale legate de TVA, evaziunii fiscale, evitării obligațiilor fiscale, falimentelor nefrauduloase, erorilor de calcul și altor factori.
Potrivit acestui raport, în 2022, cele mai reduse deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Cipru (0,7%), Portugalia (1,3%) și Irlanda (1,7%).
În schimb, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA, pierzând 30,6% din veniturile din TVA, urmată de Malta cu 25,9%, și Slovacia și Lituania, ambele cu 14,6%.
Totuși, Comisia Europeană subliniază că, în 2022 față de 2021, țările membre ale UE cu cele mai bune progrese în reducerea deficitului de încasare a TVA au fost Cipru, cu o scădere de 6,8 puncte procentuale, Letonia, cu o scădere de 5,2 puncte procentuale, și România, cu o scădere de 4,2 puncte procentuale, de la aproape 35% în 2021 la 30,6% în 2022.
Deficitul de conformitate în materie de TVA a atins 89,3 miliarde de euro în UE
În 2022, deficitul total de conformitate în materie de TVA în Uniunea Europeană a atins valoarea de 89,3 miliarde de euro, reprezentând 7% din veniturile teoretic preconizate din TVA. Comparativ cu 2021, acest decalaj a crescut cu 13,3 miliarde de euro.
În termeni nominali, cele mai mari deficite de încasare a TVA din UE au fost înregistrate în: Italia (16,3 miliarde de euro), Germania (12,9 miliarde de euro), Franța (12,8 miliarde de euro) și România (8,47 miliarde de euro).
„În 2022, deficitul de încasare a TVA s-a ridicat la aproape 90 de miliarde euro pentru cele 27 de state membre. Aceasta este o sumă uriaşă de bani, care ar fi putut fi utilizată pentru finanţarea bunurilor şi serviciilor publice esenţiale, cum ar fi şcolile, spitalele şi infrastructura. Aceasta este o oportunitate ratată cu un preţ semnificativ”, a declarat Wopke Hoekstra, comisarul pentru climă, zero emisii nete şi creştere curată.
Potrivit Comisiei Europene, progresele înregistrate în reducerea deficitului de conformitate în materie de TVA sunt considerate benefice, având în vedere că pierderile de venituri din TVA pot afecta grav capacitatea guvernelor de a finanța servicii și bunuri publice esențiale, precum școlile, spitalele și infrastructura.
Raportul subliniază că măsurile specifice de politică au avut un impact semnificativ, în special cele legate de digitalizarea sistemelor fiscale, raportarea în timp real a tranzacțiilor și implementarea facturării electronice. De asemenea, documentul evidențiază că reformele în curs sunt cruciale pentru reducerea continuă a deficitului de încasare a TVA, îmbunătățirea colectării veniturilor și prevenirea fraudei fiscale.