România, cel mai mare deficit din UE. Marcel Boloș: Suntem în acord cu previziunea Comisiei Europene

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Facebook/Marcel Boloș

România are cel mai mare deficit din Uniunea Europeană. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre această situație, precum și despre locurile de unde vor veni bani în plus la buget.

România, cel mai mare deficit din UE

România, cel mai mare deficit din UE. Marcel Boloș a declarat că este în acord cu previziunea făcută de Comisia Europeană. Referitor la încasările bugetare, oficialul a subliniat că se vor obține sume semnificative datorită îmbunătățirii colectării veniturilor, precum și prin intermediul amnistiei fiscale.

„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, apărarea națională și ordinea publică”, a declarat el la Digi24.

Potrivit lui Marcel Boloș, toate acestea s-au desfășurat pe fondul grevelor și protestelor justificate ale oamenilor care solicitau măriri de salarii. Onorarea acestor cerințe a generat, astfel, necesitatea de a rectifica bugetul, iar o astfel de ajustare bugetară era de așteptat.

„De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari”, a adăugat oficialul.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

De unde vor veni bani în plus la buget

Ministrul Finanțelor că este vorba despre o rectificare bugetară care include o creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%. Totodată, a subliniat că există o creștere a veniturilor ca urmare a măsurilor adoptate în ultimul an.

Marcel Boloș a mai menționat că se înregistrează o creștere în aceste categorii de venituri fiscale și că amnistia fiscală va contribui, de asemenea, la creșterea veniturilor bugetare.

Potrivit lui Marcel Boloș, este vorba despre o combinație între o majorare a procentului de deficit bugetar și o creștere a veniturilor provenite dintr-o colectare mai eficientă. Oficialul s-a arătat încrezător că amnistia fiscală va genera un grad bun de încasare. De asemenea, a menționat că se înregistrează încasări favorabile din contribuțiile sociale.

Totuși, el consideră că situația este oarecum contradictorie: pe de o parte, se constată o colectare mai bună a veniturilor bugetare și, pe de altă parte, o suplimentare a veniturilor din amnistia fiscală, în timp ce procentul deficitului bugetar continuă să crească.

„Faptul că am reușit o rectificare bugetară, care este o combinație între creșterea procentului de deficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă este una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României”, a mai spus ministrul Finanțelor.