OMV Petrom și-a majorat livrările de benzină cu aproape 40% față de 2023, ajungând la 283 mii tone. Principalul concurent al OMV Petrom pe această piață a fost compania poloneză PKN Orlen, care și-a crescut exporturile din rafinăria sa din Polonia cu 60%, atingând 240,4 mii tone.
Pe lângă aceasta, rafinăria PKN Orlen din Lituania și-a majorat exporturile către Ucraina cu 56%, ajungând la 235,9 mii tone. Astfel, cele două rafinării deținute de PKN Orlen au furnizat în total 476,3 mii tone, o cantitate superioară celei livrate de OMV Petrom.
România a rămas cel mai mare furnizor național de benzină pentru Ucraina
Chiar și în aceste condiții, România a rămas cel mai mare furnizor național de benzină pentru Ucraina, cu un total de 307 mii tone livrate, reprezentând aproximativ o pătrime din importurile ucrainene. Din acest volum, 92% a fost asigurat de OMV Petrom. Pe locul al doilea s-a situat Polonia, cu 276 mii tone, dintre care 87% au provenit de la PKN Orlen.
Livrările au fost facilitate de companiile OKKO și WOG, care au format împreună AMIC Energy. Potrivit companiei de consultanță ucrainene A-95, reorientarea importurilor din sud, în special din Grecia, spre vest a fost determinată de prețurile mai avantajoase ale benzinei din țările baltice, mai reduse decât cele mediteraneene.
De asemenea, un factor important a fost surplusul de benzină din Europa de Nord, apărut pe fondul scăderii exporturilor către Africa, scrie profit.ro.
„Condițiile nefavorabile menționate mai sus pe piața benzinei au creat o situație dificilă pentru OMV Petrom, care amenința să provoace exod al clienților către furnizorii din nord.
Conform informațiilor disponibile, în 2025 producătorul român a fost nevoit să revizuiască prețurile în scădere și astfel a reușit să oprească exodul a doi importanți clienți, OKKO și AMIC, mai puțin al WOG”, scrie presa ucraineană.

Condițiile dificile din piața benzinei au pus presiune asupra OMV Petrom, existând riscul ca anumiți clienți să migreze către furnizorii din nord. În acest context, în 2025, compania românească a fost nevoită să ajusteze prețurile în scădere pentru a menține clienții strategici. Astfel, a reușit să păstreze doi importanți parteneri, OKKO și AMIC, deși WOG a manifestat o tendință diferită.
Creșterea exporturilor OMV Petrom nu a fost întâmplătoare
Conform expertului ucrainean Serghei Kuyun, creșterea exporturilor OMV Petrom nu a fost întâmplătoare, ci rezultatul unei strategii comerciale eficiente. Echipa de trading a companiei românești a adoptat un stil de afaceri inovator, reușind să încheie tranzacții într-un timp record, uneori în doar 24 de ore.
În 2024, Ucraina a importat un total de 1,24 milioane de tone de benzină, menținând un nivel similar celui din 2021. Totuși, structura importurilor s-a schimbat semnificativ, având în vedere că, în urmă cu patru ani, 85% din necesarul de combustibil era furnizat prin Belarus. În prezent, România și Polonia au preluat rolul principal în aprovizionarea pieței ucrainene de benzină.