Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi, pe Facebook, că a semnat scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care se cere ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Adrian Câciu: Resimțim dificultăţi în lanţul de aprovizionare și criza energetică

„Am semnat, alături de colegi din alte state europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cerem ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Este un demers legitim fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război – cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică. Am cerut Comisiei Europene flexibilitate în bugetul european multianual pentru a transfera fonduri suplimentare statelor membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi ucraineni”, a scris ministrul Finanţelor.

Totodată, ministrul a precizat că este nevoie de noi mecanisme de finanţare pentru a ajuta economia şi companiile locale să facă faţă acestei perioade complicate.

„Dorim să folosim toate aceste fonduri europene pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri, fiindcă acesta este singura modalitate prin care putem atenua impactul provocat de acest război asupra costului vieţii tuturor românilor”, a mai scris Adrian Câciu, pe pagina de socializare.

Polonia și Cehia trimit cereri comune de fonduri suplimentare

În acest context, amintim că, Polonia şi Cehia vor adresa cereri comune de a primi fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană pentru a găzdui refugiaţi ucraineni pe teritoriile lor, au transmis săptămâna trecută premierii Mateusz Morawiecki şi Petr Fiala.

Potrivit lui Morawiecki, aceste fonduri trebuie să vină din surse cu totul noi, nu să fie mutate dintr-un ‘sertar’ în altul.

De la începutul invaziei ruse, mai mult de trei milioane de ucraineni au trecut graniţa în Polonia, conform cifrelor oficiale. De asemenea, peste 316.000 s-au refugiat în Cehia şi au primit permise de şedere.

Polonia şi Cehia, în mod obişnuit printre cele mai sceptice din Uniunea Europeană faţă de primirea de migranţi, continuă să se opună unui mecanism permanent de redistribuire în interiorul UE a persoanelor care caută protecţie. ‘Nu ne modificăm poziţia’, a subliniat Petr Fiala.