Premierul Marcel Ciolacu a discutat, vineri, cu omologul din Ucraina Denys Shmyhal și a solicitat drepturi şi libertăţi egale pentru românii din Ucraina, cât şi recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”.
Singura limbă oficială e româna
În discuţiile pe care le-a avut cu omologul din Ucraina Denys Shmyhal, Marcel Ciolacu a cerut drepturi şi libertăţi egale pentru românii din Ucraina, cât şi recunoaşterea inexistenţei aşa-numite limbi „moldoveneşti” şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă.
Şeful Guvernului român i-a reamintit lui Shmyhal că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română.
„În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică”, a explicat Marcel Ciolacu, ntr-o declaraţie de presă comună susţinută, vineri la Palatul Victoria, cu omologul ucrainean Denys Shmyhal.
Nu există limba moldovenească
Premierul român a adăugat că „solicitările noastre sunt fireşti şi rezonabile”.
„Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului Prim-ministru Shmyhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene”, a mai spus Ciolacu.
Acesta a mai precizat că i-a cerut omologului ucrainean recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”.
„Referitor la problema aşa-numitei limbi «moldoveneşti» am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa acesteia şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română”, a conchis Marcel Ciolacu.
Într-o declaraţie de presă comună, premierii României și Ucrainei au anunţat că cele două țări plănuiesc în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România. Șeful Executivului de la București l-a asigurat pe omologul ucrainean că „România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale”.
„Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a precizat Ciolacu.a