România cheltuie 88% din venituri pe salarii, pensii și dobânzi, cu un deficit bugetar record de 8,7% din PIB
Situația fiscală a României s-a deteriorat semnificativ în 2024, ajungând la un deficit bugetar record de 8,7% din PIB, mult peste ținta inițială de aproximativ 5%, conform unei analize recente realizate de Banca Comercială Română (BCR). Această deteriorare a fost cauzată, în mare parte, de cheltuielile rigide ale statului, care includ pensiile, salariile bugetarilor și dobânzile, acestea reprezentând acum 88% din veniturile bugetului. Acesta este un nivel alarmant, chiar mai mare decât cel din perioada crizei economice din 2009-2010, scrie Profit.ro.
Măsurile guvernului sunt insuficiente pentru a remedia situația cauzată de deficit
Economiștii BCR subliniază că măsurile de consolidare fiscală implementate până acum de guvern sunt insuficiente pentru a remedia situația. În opinia acestora, partidele aflate la guvernare vor fi nevoite să propună noi măsuri de creștere a veniturilor după alegerile prezidențiale din mai 2025, pentru a evita o posibilă retrogradare a ratingului suveran al României, prevăzută pentru toamna acestui an.
„Având în vedere structura bugetului și implementarea integrală a recalculării pensiilor în acest an, atingerea țintei de deficit în 2025 pare cumva ambițioasă”, scriu economiștii BCR Ciprian Dascălu, Vlad Ioniță și Eugen Sinca, adaugă sursa citată.
Guvernul a luat deja câteva măsuri pentru a reduce din deficit, printre care înghețarea indexărilor de pensii și salarii programate pentru ianuarie 2025 și închiderea unor scutiri fiscale. Aceste măsuri au generat economii de 1,5 puncte procentuale, dar economiștii BCR consideră că acest lucru nu este suficient. În continuare, este necesar un pachet suplimentar de măsuri de consolidare fiscală echivalente cu 0,8-1% din PIB, pentru ca guvernul să poată atinge obiectivul de deficit de 7% din PIB pentru 2025.
„Măsurile de corectare fiscală vor fi probabil în principal pe partea de venituri, având în vedere structura rigidă a cheltuielilor guvernamentale. Empiric, ajustarea fiscală pe partea de venituri are efecte negative mai reduse asupra creșterii decât cea pe partea de cheltuieli, deși e mai inflaționistă pe termen scurt”, arată economiștii BCR, citați de Profit.ro.
Deficitului de cont curent a ajuns la peste 8% din PIB
Creșterea actuală pe care o avem la nivel de deficit fiscal a avut și un impact semnificativ asupra deficitului de cont curent, care a ajuns la peste 8% din PIB, ceea ce îngrijorează și mai mult experții în economie. În ceea ce privește prognoza economică pentru 2025, economiștii BCR se așteaptă la o creștere economică modestă, având în vedere că în 2024 PIB-ul României a crescut doar cu aproximativ 1%. Acest lucru ar putea afecta capacitatea țării de a atrage investiții externe, iar agențiile de rating deja au început să-și exprime temerile, reducând perspectiva de rating de la stabilă la negativă. De asemenea, există riscul ca ratingul să scadă sub pragul recomandat pentru investiții, ceea ce ar putea face împrumuturile externe și mai scumpe pentru România.
Guvernul va avea nevoie de o finanțare de 235 miliarde de lei în 2025
În acest context, economiștii BCR estimează că guvernul va avea nevoie de o finanțare de 235 miliarde de lei în 2025, dintre care 136 miliarde de lei vor fi necesare pentru a finanța deficitul bugetar. De asemenea, datoria publică a crescut semnificativ în ultimii ani, atingând un nivel de peste 50% din PIB, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 17 puncte procentuale față de 2019. Deși acest nivel al datoriei este relativ scăzut în comparație cu alte state europene, creșterea rapidă a datoriei externe și în valută ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a economiei.
BCR subliniază că, deși retrogradarea ratingului de țară este considerată improbabilă până în toamna lui 2025, guvernul ar putea evita acest scenariu dacă va adopta un plan de ajustare fiscală semnificativ, așa cum este așteptat după alegerile prezidențiale programate între 4 și 18 mai 2025.