Distrugerea fermelor de creştere a porcilor după anul 1990 are acum drept consecinţă importuri masive de carne proaspătă sau congelată. Pentru că România nu-şi poate asigura necesarul intern, mai ales pentru industria alimentară este nevoie de carne din afară.
Astfel, potrivit balanţei comerciale pe anul 2010, România a importat peste 230 mii de tone de porci şi carne de porc (33 mii tone porci vii şi aproape 200 mii tone carne proaspătă, congelată sau refrigerată). Întreaga cantitate a fost adusă din state ale Uniunii Europene. Valoarea importurilor de porci şi carne de porc de anul trecut se ridică la peste 350 milioane euro.
„Este normal să importăm. Există o piaţă, trebuie să funcţioneze. Problema este ca eu să fiu pe plus, să nu am importuri mai mari decât exporturi”, este de părere ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Acest lucru nu se aplică în cazul cărnii de porc întrucât în timp ce importurile au depăşit 230.000 tone, exporturile nu au atins nici 4.000 tone.
Totuşi, importurile nu au depăşit cantitatea obţinută de fermierii români, producţia autohtonă ridicându-se la aproximativ 400 mii tone.