Piaţa de servicii medicale private din Europa Centrală a crescut cu 36% între 2007 şi 2011, de la 4,7 miliarde de euro la 6,5 miliarde de euro. Din această piaţă, Polonia are o pondere de 37% din totalul pietei, Cehia are 32%, Slovacia 13%, Ungaria şi Romania au câte 8%, iar Bulgaria are 3%.
Cehii si slovacii au cheltuit cel mai mult la medicii privaţi: 211 euro/locuitor, respectiv 154 euro /locuitor. Cehia şi Slovacia au cele mai dezvoltate sisteme medicale, iar rolul asiguratorilor privaţi este însemnat. La polul opus, Bulgaria şi România au cheltuit 26 de euro/ locuitor, respectiv 23 de euro/ locuitor pe serviciile private.

Spitalele private, motorul creşterii pieţei în România
Valoarea pieţei serviciilor medicale private în românia valora 492 de milioane de euro în 2011 şi a crescut cu cca. 20% de la an la an. Prognoza analiştilor de la PMR arată că piaţa privaţilor va creşte cu 8% în 2012, dacă situaţia economică rămâne stabilă şi dacă reforma asigurărilor de sănătatea va avea loc. Prognoza pesimistă este cauzată de puterea modestă de cumpărare a românilor şi de deprecierea leului, ca urmare a crizei politice din ţară.
Contrar aşteptărilor, baza creşterii pentru 2012 nu sunt serviciile acordate în sistem ambulator, ci cele spitaliceşti, pentru că în ultimii doi ani, acest segment a cunoscut o dezvoltare puternică.