"Există probleme în toată Europa cu citostaticele", a declarat ministrul atunci când a fost întrebat despre situaţia acestor medicamente din România. Reprezentanţii europeni vor discuta aceste aspecte în următoarea perioadă. Problemele au apărut, potrivit producătorilor, din cauza lipsei materiei prime care se aducea din China şi India.
Din 25 de medicamente oncologice identificate la 22 martie ca lipsind de pe piaţă, 13 au fost procurate, iar restul urmează să fie achiziţionate.
Bolnavii de cancer au fost în pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul importator de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de opioide oncologice, iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăsește România în mod special din cauza taxei clawback și a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile.
În martie, Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare cu SC Antibiotice SA Iaşi şi cu CN Unifarm SA pentru achiziţia medicamentelor oncologice care nu se găsesc pe piaţa românească, asftel încât să poată fi eliminate disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice.