Romania ocupa penultima pozitie in Clasamentul European privind Inovatia- European Innovation Scoreboard, EIS 2006, desi companiile IT romanesti au obtinut rezultate bune in domeniu. Studiile europene arata ca SUA si Japonia sunt inca inaintea liderilor din Europa (Suedia, Elvetia, Finlanda, Danemarca si Germania), dar si ca distanta dintre acestea s-a mai micsorat in ultimul an.

European Innovation Scoreboard (EIS) este un instrument dezvoltat la initiativa Comisiei Europene, care ia in calcul o serie de indicatori privind educatia, investitiile in IT&C si cercetare, precum si numarul de patente inregistrate de fiecare tara in parte.

“Dupa cum au demonstrat si la CeBit 2007, performantele firmelor de IT romanesti nu confirma aceasta pozitie codasa, dar, din pacate, acest lucru nu este suficient”, a aratat Elisei Craciun, director general Romanian Soft Company (RSC).  

“Inovatia este motorul principal de dezvoltare a economiei; atat tarile UE, cat si SUA, cu “umbra” Japoniei in spate, au inteles acest lucru si au lansat, la sfarsitul anilor 90, ample programe nationale de sustinere a inovatiei, in care au implicat legislativul, executivul, sectorul privat, unitatile de invatamant superior etc. In mod paradoxal, Romania,  cu mult mai putin dezvoltata economic, n-a fost preocupata de acest aspect, desi are la dispozitie “creiere” cu un excelent potential inovator”, a aratat directorul general RSC.  

Potrivit raportului EIS,  stiinta si technologia din Romania au nevoie de o vizibilitate internationala mult mai mare. 

Romanian Soft Company (RSC) este o companie cu capital integral romanesc a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea de sisteme informatice integrate pentru piata interna si internationala de software. 

Obiectul de activitate RSC mai cuprinde analiza de business, custom development, solutii Smart Card, consultanta IT, dezvoltare strategii de securitatea informatiilor, mentenanta si suport tehnic si outsourcing, ofera solutii de Healthcare si eBusiness.

 

Sursa: Capital 27 Martie 2007