Ministrul Energiei a anunțat că România colaborează cu Franța pentru includerea energiei nucleare în politicile Uniunii Europene de decarbonizare.
Virgil Popescu a avut o întrevedere cu omologul său francez Agnès Pannier-Runacher. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au convenit asupra unei colaborări în perioada următoare pentru a avansa includerea energiei nucleare în politicile de decarbonizare ale UE.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre promovarea intereselor comune în domeniul energiei nucleare, al hidrogenului din surse cu emisii reduse de carbon și al coordonării în relație cu instituțiile europene pentru a obține o recunoaștere echitabilă a contribuției acestei surse de energie la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE.
”Franța și România fac parte din blocul statelor membre pro-nuclear, care susțin rolul important al energiei nucleare în asigurarea independenței energetice și a tranziției climatice. Am convenit să colaborăm în perioada următoare pentru a avansa includerea energiei nucleare în politicile de decarbonizare ale UE, reconfirmând angajamentul României pentru proiectele sale în domeniul nuclear (retehnologizarea Unității 1, finalizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, implementarea pentru prima dată în România și în UE a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni – SMR)”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.
România susține promovarea energiei nucleare
Anterior, ministrul Energiei a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că România susține promovarea energiei nucleare, subliniind că ea este necesară pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale blocului comunitar.
”În marja Consiliului informal al Energiei am avut o reuniune de coordonare cu statele membre Like-Minded în domeniul energiei nucleare. Cu această ocazie, am confirmat suportul României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE și pentru asigurarea securității în aprovizionare”, se arată pe rețelele de socializare.
Energia nucleară, o opțiune strategică
Nu în ultimul rând, șeful de la Energie a mai spus că țara noastră vede energia nucleara ca pe o opțiune strategică.
”Am prezentat proiectele în domeniul nuclear civil avute în vedere de România (retehnologizarea Unității 1, finalizarea unităților 3 și 4 de la Cernavoda, implementarea tehnologiei inovative a reactoarelor modulare de mici dimensiuni), energia nucleară reprezentând o opțiune strategică pentru România.
Susțin în continuare includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea și recunoașterea contribuției importante a acestei surse de energie, inclusiv din perspectiva producerii de hidrogen curat. În domeniul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, am apreciat pozitiv cooperarea cu NuScale pentru proiectul de la Doicești, subliniind progresele realizate de România în acest domeniu de ultimă generație și necesitatea unei abordării coordonate și armonizate la nivelul UE pentru toate tehnologiile”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.