Proiectul de strategie elaborat de Consiliul Naţional de Competitivitate (CoNaCo) are drept scopt „trecerea de la un model de dezvoltare bazat pe mână de lucru ieftină, la un sistem bazat pe instituţii şi infrastructură de calitate, în care potenţialul forţei de muncă bine pregătite va fi utilizat la maximum şi în care economia va fi condusă de întreprinderi creative şi inovative”. Documentul este bazat pe patru piloni principali: performanţa economică, eficienţa instituţiilor publice, eficienţa mediului de afaceri, infrastructură.
Concret, proiectul de strategie propune, pentru sporirea competitivităţii economice, introducerea unui act pentru disciplina bugetară, privind diminuarea şi controlarea deficitului bugetar, precum şi reguli pentru bugetele locale. De asemenea, se propune un sistem de taxare a consumului în locul taxării muncii, precum şi „armonizarea ratelor de TVA”. O altă propunere se referă la finanţarea exporturilor prin intermediului băncii de stat Eximbank. Tot în domeniul exporturilor, se avansează „crearea şi promovarea brandurilor româneşti”.
În agricultură, CoNaCo propune atragerea de investiţii străine pentru cele 2,5 milioane de hectare de teren arabil necultivat, precum şi modalităţi de finanţare a fermierilor, inclusiv pentru schimbarea structurii fermelor către utilizarea de suprafeţe mai mari. În vederea sprjinirii mediului de afaceri, proiectul de strategie de competitivitate face referire la o „politică inteligentă de migraţie”, prin „atragerea de studenţi talentaţi din străinătate”.
Constituit săptămâna trecută, printr-un memorandum al Guvernului, CoNaCo s-a reunit pentru prima dată vinerea trecută, la Palatul Victoria. For cu rol consultativ, CoNaCo reuneşte reprezentanţi ai Guvernului, mediului de afaceri, mediului academic şi are rolul de a oferi Executivului soluţii pentru creşterea competitivităţii economice a României, potrivit Strategiei Europa 2020. Consiliul este condus de consilierul guvernamental de stat Andreea Paul-Vass şi de şefa Camerei de Comerţ Americane (AmCham) în România, Alexandra Gătej.

Sursa: Agerpres