Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, marți după-amiază, la consultările online găzduite de președintele american Joe Biden, alături de alți lideri europeni, plus Alianța Atlanticului de Nord (NATO).
Klaus Iohannis condamnă crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina
„Președintele României a condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse împotriva civililor și continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra țintelor civile. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar.
Președintele României a subliniat că la eforturile consistente în sprijinul Ucrainei se adaugă și cele privind facilitarea fluxului a peste 770.000 de cetățeni ucraineni de la frontieră și găzduirea refugiaților pe teritoriul țării noastre”, a informat Administrația Prezidențială.
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, marți după-amiază, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri europeni, liderii instituțiilor Uniunii Europene și NATO în contextul continuării agresiunii militare ilegale ale Rusiei în Ucraina.
Au participat: Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.
Discuții cu aliații și partenerii SUA
Joe Biden a discutat cu ‘aliaţi şi parteneri’ ai Statelor Unite „sprijinul continuu pentru Ucraina şi eforturile pentru a trage la răspundere Rusia”, a declarat pentru agenția de presă AFP un responsabil de la Casa Albă.
Reuniunea a avut loc după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a declanşat luni o ofensivă majoră în estul Ucrainei, nou obiectiv strategic al forţelor ruse după retragerea din regiunea Kiev. O parte a acestui teritoriu ucrainean se află deja din 2014 în mâinile forţelor separatiste proruse.
Întrebat luni despre noi măsuri sau sancţiuni contra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Washingtonul va continua să înăsprească sancţiunile financiare şi alte măsuri economice pentru ca Rusia să plătească costul invaziei în Ucraina.
Joe Biden nu va vizita Kievul: „Nu există planuri”
În ceea ce privește o vizită a președintelui american la Kiev, Casa Albă a anunțat luni că Joe Biden nu intenționează să facă acest lucru, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski l-a îndemnat să demonstreze în acest fel sprijinul SUA.
„Nu există planuri ca președintele să meargă. Permiteți-mi să reiterez acest lucru”, a declarat reporterilor secretarul de presă Jen Psaki, potrivit France24.
Săptămâna trecută, Biden a declarat că “luăm această decizie”, deși a încurcat presa răspunzând “da” atunci când a fost întrebat de un reporter dacă ar putea merge.
O serie de lideri europeni au făcut deplasarea la Kiev și s-au întâlnit cu Zelenski. Cu toate acestea, o vizită a lui Biden ar prezenta o provocare de securitate mult mai complexă.
Administrația Biden a declarat că dorește în schimb să trimită un oficial de rang înalt, cel mai probabil secretarul de stat Antony Blinken sau secretarul apărării Lloyd Austin.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a confirmat și că există speranțe de redeschidere a ambasadei SUA la Kiev, deși nu a dat un termen exact în acest sens.
„Acesta este cu siguranță obiectivul nostru. Evident, a avea o prezență diplomatică pe teren este important”, a declarat Psaki.