Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că prioritatea principală a țării noastre în următoarea perioadă este sprijinirea Ucrainei. De asemenea, oficialul român a mai precizat că este îngrijorat cu privire la referendumurile de alipire care vor avea loc în teritoriile ucrainene ocupate de trupele lui Vladimir Putin.
România continuă să sprijine Ucraina. Bogdan Aurescu: Nu există loc pentru oboseală. Nu există extenuare
Aflat la Black Sea and Balkans Security Forum, ministrul Afacerilor Externe a declarat că sprijinirea Ucrainei este unul dintre demersurile importante ale României în perioada următoare.
„Ce este important pentru noi în viitorul apropiat este să continuăm să sprijinim Ucraina şi, în ceea ce priveşte România, vom face asta. Nu există loc pentru oboseala menţionată destul de mult zilele acestea. Nu există extenuare. Vom continua să ajutăm Ucraina pe toate dimensiunile. În al doilea rând, este important să continuăm presiunile asupra Rusiei, să izolăm Rusia.
Toate aceste instrumente sunt valide: sancţiuni, izolarea în organizaţiile internaţionale, să ne asigurăm că nu va exista impunitate în ceea ce îi priveşte pe cei responsabili de crime împotriva umanităţii, crime de război, agresiuni. Şi cred că efortul de a păstra unitatea comunităţii transatlantice trebuie să fie un instrument funcţional”, a fost declarația ministrului Bogdan Aurescu.
Referendumurile în teritoriile ucrainene ocupate, un motiv de îngrijorare
Ministrul Bogdan Aurescu a mai spus că este îngrijorat de referendumurile de alipire ale teritoriilor ucrainene ocupate de trupele lui Vladimir Putin.
„Am menţionat, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe de la Praga, că trebuie să fim pregătiţi pentru acest scenariu şi să avem o reacţie adecvată”, a adăugat Bogdan Aurescu.
Se schimbă harta Europei: Vor fi organizate referendumurile de alipire
Un site rusesc, care citează cinci surse familiare cu această situație, arată că liderul de la Kremlin și consilierii săi se orientează după situația militară pentru a organiza referendumurile de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite.
RBC arată că Moscova s-a gândit la două date pentru aceste referendumuri, fiind vorba despre luna septembrie și luna noiembrie.
„Adică intervalul care începe de la 11 septembrie ca punct de referință (n.r. Rusia va organiza alegeri regionale în data respectivă) și se termină în jurul datelor de 4-7 noiembrie”, arată una dintre aceste surse.
Sursele mai spun că scenariul în care referendumurile vor avea loc în prima lună de toamnă ar putea să nu se aplice, în contextul în care trupele lui Vladimir Putin nu au cucerit complet regiunea Donețk.
Contraofensiva pornită luni de trupele lui Volodimir Zelenski l-ar putea determina pe președintele rus să trimită trupe în sudul Ucrainei, iar acestea ar putea lua parte la acțiune din regiunea Donețk.