România a ajuns la 42% la gradul de umplere a depozitelor de gaze

Gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale din România a ajuns la 42%, sub media europeană de peste 50%, conform datelor centralizate de la operatorii sistemelor de stocare. Deși această situație ar putea genera îngrijorări în rândul consumatorilor, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, dă asigurări că nu există riscuri privind alimentarea cu gaze naturale până la finalul iernii.

,,Gazele ne ajung până la sfârșitul lui martie, pe prognozele pe care le avem la Transgaz. Avem temperaturi timp de 8-10 zile la -1 grad, dar apoi începe să se încălzească, iar consumul va scădea la circa 30 milioane de metri cubi de gaz, unde vom face față cu producția internă de 23-24 milioane de metri cubi și 5 milioane extrasul din înmagazinare”, spune Ion Sterian, director Transgaz.

În prezent, consumul intern de gaze naturale este de aproximativ 50 de milioane de metri cubi pe zi. Dintre aceștia, producția internă și extracția din depozite acoperă 44 de milioane de metri cubi, iar diferența este asigurată prin importuri.

Temperaturile din ultimele zile a condus la un consum de gaze naturale

Scăderea temperaturilor din ultimele zile a condus la un consum mai ridicat de gaze naturale, în condițiile în care valorile termice au fost mai scăzute decât media înregistrată la începutul sezonului rece. De asemenea, exporturile către Republica Moldova, care se ridică la aproximativ 8 milioane de metri cubi pe zi, contribuie la diminuarea stocurilor din depozitele naționale.

plafonare preț gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toate acestea, prognozele oficiale indică faptul că rezervele de gaze vor fi suficiente pentru a asigura necesarul de consum până la sfârșitul lunii martie. Potrivit estimărilor Transgaz, la jumătatea lunii martie ar urma să mai fie disponibile în depozite aproximativ 720 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă în perioada următoare România va traversa câteva zile mai friguroase, caracterizate printr-un consum mai ridicat.

„Avem resurse și capacități de import suficiente pentru a acoperi necesarul de consum din țară și pentru exporturile spre Republica Moldova”, a declarat Ion Sterian, reafirmând că România nu va avea probleme în alimentarea cu gaze pe perioada iernii.

Directorul Transgaz susține că nivelul actual de umplere a depozitelor de gaze, de 42%, este unul normal pentru acest moment al sezonului rece, având în vedere că extracția din rezerve a început acum trei luni.

România se bazează atât pe producția internă, cât și pe importuri pentru a asigura continuitatea alimentării cu gaze naturale, iar autoritățile dau asigurări că există suficiente resurse pentru a face față cererii chiar și în condiții de temperaturi mai scăzute.