Perspectivele indică faptul că România are potențialul de a deveni un actor major în producția de gaze naturale la nivel european. Această posibilitate derivă în principal din resursele semnificative de gaze naturale pe care le deține țara noastră.
România este la un pas să devină cel mai important producător de gaze naturale al Europei. Acesta este concluzia celei de-a doua zi a Transylvania Green Energy Forum. E vorba de cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi. Acesta s-a desfășurat la Cluj-Napoca. Conferința a fost organizată în colaborare cu Federația Patronală Petrol și Gaze.
Specialiștii din domeniu, secretari de stat și europarlamentari au dezbătut țintele Europei, concentrate pe neutralitatea energetică. Ei au analizat și capacitățile României de a se alătura altor state în acest proces.
România deține resursele care îi permit să joace un rol cheie pe piața energetică europeană
Tranziția către energie verde și sustenabilă a devenit o temă centrală de discuție în comunitatea de specialitate de ceva vreme. Acest lucru se întâmplă deoarece Europa și-a propus să atingă neutralitatea energetică până în anul 2050.
Rolul României devine din ce în ce mai important. Țara noastră deține resursele care îi permit să joace un rol semnificativ pe piața energetică europeană.
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă spune că e nevoie să construim durabil
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a subliniat că energia este inevitabil implicată într-o etapă de schimbare. El a arătat că este esențial ca acțiunile noastre să fie întemeiate pe fundamente solide și să construim în mod durabil.
„Energia nu poate să nu intre într-o astfel de etapă de schimbare. Este foarte important ca ceea ce facem să facem pe baze foarte bune, să construim durabil, durabil în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Perspectivele dacă România reușește să producă 10 milioane de tone de gaze naturale
Inițial, cererea de energie electrică pentru producția de hidrogen va fi insignifiantă. Ea va crește, însă, progresiv pe măsură ce ne apropiem de anul 2030. Este momentul în care electroliții de capacitate mare vor fi introduși pe scară largă.
Florin Spătaru, consilier de stat, a subliniat că România poate să susțină aceste ambiții europene de modernizare, având în vedere rezervele de gaz existente și potențialele rezerve de gaze alternative, contribuind astfel și la procesul de industrializare.
„Cu rezervele de gaz pe care le are, cu potențialele rezerve de gaze alternative, România poate să susțină aceste ambiții europene de reactualizare, dar să susțină și industrializarea”, a menționat Florin Spătaru, consilier de stat.
Dacă România reușește să atingă obiectivul ambițios de a produce 10 milioane de tone de gaze naturale până în 2030, atunci țara noastră va furniza 14% din consumul total de energie electrică al Uniunii Europene.