România cumpără drone militare. Ministerul Apărării pune pe masă peste 22 de milioane de euro

drone militare

Sursă: Dreamstime

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informat joi, 3 august 2023, că va organiza două licitaţii pentru achiziţionarea de drone militare, valoarea estimată a contractelor fiind de 101.200.000 de lei, respectiv 7.590.000 de lei.

Romtehnica va organiza cele două licitații

Compania Națională Romtehnica SA organizează o licitaţie pentru 22 de sisteme Mini UAS clasa I – aripă fixă, valoarea contractului fiind de 101.200.000 de lei (data limită pentru depunerea ofertelor este 14 septembrie 2023, durata contractului este de trei ani), și o licitaţie pentru achiziţia de 11 sisteme Mini UAS clasa I – multicopter, valoarea contractului fiind 7.590.000 de lei (data limită pentru depunerea ofertelor este 15 septembrie, durata contractului este de trei ani), relatează Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Cele două licitații au fost anunțate la doar o zi distanță după ce armata Rusiei a lansat atacuri cu drone militare asupra infrastructurii portuare din Portul Ismail (Ucraina), situat la doar 80 km de vărsarea Brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuarea atacurilor nejustificate și ilegale împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.

În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în cursul nopții trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Ismail, în apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

Așa cum am informat și în alte situații, Ministerul Apărării Naționale aplică măsuri de vigilență întărită stabilite conform planurilor naționale și aliate, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, a transmis, miercuri, MApN.

Despre Romtehnica

ROMTEHNICA este una din companiile naţionale de renume în domeniul apărării, având o experienţă de 40 ani pe piaţa internaţională, demonstrată prin competenţă şi implicare activă. Ea se află în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

ROMTEHNICA funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. Acţionează ca interfaţă a partenerilor externi cu industria românească de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru livrarea de produse şi desfăşurarea de activităţi de interes naţional.

Respectă legile în vigoare în România şi reglementările internaţionale privind operaţiunile comerciale cu produse militare, acţionând cu aprobarea şi sub supravegherea autorităţilor guvernamentale. Promovează produsele de apărare fabricate în România pe pieţele internaţionale de profil.

Exportator exclusiv al echipamentelor excedentare aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi cel mai important comerciant pentru bunuri şi servicii asigurate de industria de apărare din România. Negociază şi semnează, în numele Ministerului Apărării Naţionale şi al altor entităţi guvernamentale din România, contracte de import, transfer de tehnologie, suport logistic, asistenţă tehnică şi instruire de personal.

Organizează licitaţii şi selecţii de oferte. Sistemul de management al calităţii este implementat în conformitate cu cerinţele standardului SR EN ISO 9001:2015. În baza cunoaşterii excelente a mediului economic şi financiar român, ROMTEHNICA poate asigura clienţilor consultanţă şi servicii, inclusiv activităţi de reprezentare şi intermediere, având acces la o bază de date considerabilă de furnizori din România, scrie pe site-ul oficial al companiei respective.