România cumpără rachete de ultimă generaţie pentru F-16. SUA au aprobat vânzarea

Rachete AIM-9 Sidewinder pe un avion F-16 Fighting Falcon

SURSA FOTO: U.S. Air Force, Tom Reynolds

Statele Unite au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II pentru România. Ţara noastră va plăti 70 de milioane de dolari pentru ele. Rachetele urmează să fie folosite pe avioanele F-16 Fighting Falcon, aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române.

România cumpără rachete AIM-9X Sidewinder Block II pentru avioanele F-16 Fighting Falcon

România cumpără rachete avansate pentru avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române. Anunţul a venit din partea ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care spune că Statele Unite a aprobat vânzarea rachetelor respective.

Este vorba despre modelul AIM-9X Sidewinder Block II. Ţara noastră va plăti 70 de milioane de dolari pentru acestea. Achiziţia are drept scop dotarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Şeful de la Ministerul Apărării a explicat că această achiziţie va contribui la creşterea siguranţei spaţiului aerian al României. Mai mult, va creşte gradul de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei americane.

„Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a indicat ministrul Angel Tîlvăr.

Potrivit unui comunicat oficial al MApN, este vorba despre cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder.

„Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani.

Achiziția va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române cu cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată, în prezent, de armata americană”, se arată în mesajul Ministerului Apărării.

SURSA FOTO: Facebook, Angel Tîlvăr

Ce va cuprinde suportul logistic asociat?

Programul derulat de MApN în parteneriat cu partenerii din SUA cuprinde și suportul logistic asociat, inclusiv:

  • capete de ghidare suplimentare,
  • rachete pentru antrenament,
  • formare pentru personal,
  • asistență tehnică,
  • documentație tehnică,
  • facilități de transport.

Se garantează astfel o capacitate integrală pentru Forțele Aeriene Române.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a mai transmis că SUA rămân ferm angajate în consolidarea capacității defensive și de descurajare împotriva oricărei agresiuni în regiunea Mării Negre.

Armata României va continua să lucreze pentru întărirea dimensiunii defensive și a securității în cadrul parteneriatului strategic comun, spune demnitarul.

Mesaj din partea Ambasadei SUA

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Michael Dickerson, a lăudat această achiziție ca fiind un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate și apărare dintre România și Statele Unite.

„Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace.

Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”, a declarat acesta, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti.