Muzeul Național de Istorie a României acționează în instanță după furtul operelor de artă din Muzeul Drents
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) ar fi decis să acționeze în instanță Muzeul Drents din Olanda, după furtul a patru capodopere din aur din cadrul expoziției „Dacia – Imperiul Aurului și Argintului”.
Potrivit reprezentanților MNIR, furtul ar fi fost posibil din cauza absenței unui paznic în muzeu la momentul comiterii jafului, scriu jurnaliștii olandezi de la RTV Drenthe, citând informații Euronews România.
MNIR susține că un paznic ar fi trebuit să fie prezent conform unei înțelegeri stabilite în contractul de expunere, deși jurnaliștii olandezi care au analizat documentele spun că nu există nicio clauză care să impună acest lucru.
„Potrivit postului românesc Euronews, Muzeul Național de Istorie a României merge în instanță pentru că, potrivit muzeului, un paznic fizic ar fi trebuit să fie prezent în Muzeul Drents în momentul furtului operelor de artă.
Harry Tupan de la Muzeul Drents a declarat în conferința de presă de ieri că niciun paznic nu a fost prezent fizic.
Documentele traduse aflate în posesia RTV Drenthe arată că nu există nimic în contract în acest sens. Cu toate acestea, muzeul român interpretează contractul în mod diferit”, relatează presa batavă.
Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, a menționat într-o conferință de presă că întreaga colecție de obiecte românești din aur și argint expusă la Muzeul Drents are o valoare asigurată de peste 30 de milioane de euro.
Poliția olandeză ar fi luat deja urma hoților. Este posibil ca aceștia să fi fugit în Germania
Furtul, care a avut loc în dimineața zilei de 25 ianuarie, a fost comis de hoți care au pătruns în muzeu prin utilizarea de dinamită pentru a sparge peretele exterior al clădirii. Aceștia au pătruns ulterior într-o încăpere unde erau expuse artefactele de aur și au furat patru dintre cele mai valoroase piese: coiful dacic de la Coțofenești și trei brățări dacice.
Piesele furate fac parte dintr-o expoziție de aproximativ 650 de artefacte din aur, dar hoții au vizat doar aceste patru obiecte de mare valoare.
În urma jafului, autoritățile olandeze au demarat o anchetă complexă, având la dispoziție o echipă de 35 de polițiști care investighează cazul. Informațiile adunate de pe camerele de supraveghere ale muzeului au oferit indicii importante, iar hoții au fost surprinși într-o zonă din apropierea muzeului, unde se schimbau de haine sub un pasaj rutier.
Autoritățile suspectează că infractorii ar fi fugit în Germania, însă nu exclud nicio posibilitate și lucrează intens pentru a-i identifica.
Există inclusiv suspiciunea ca printre hoți să fie și cetățeni români, au declarat surse din cadrul poliției olandeze pentru De Telegraaf. Anchetatorii sunt în căutarea unui posibil al patrulea complice, iar ancheta este în desfășurare.