România a suspendat total o convenție cu Rusia veche de 31 de ani
Începând de luni, 14 octombrie, România a suspendat integral aplicarea Convenției semnate între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind evitarea dublei impuneri asupra impozitelor pe venit și capital. Convenția fusese încheiată la Moscova pe 27 septembrie 1993, conform unui anunț făcut de ANAF.
Această decizie a fost luată deoarece Rusia suspendase parțial aplicarea Convenției, ceea ce a făcut imposibilă aplicarea celorlalte articole rămase.
Decizia este în conformitate cu Memorandumul propus de Ministerul Finanțelor și aprobat în cadrul ședinței de guvern din 14 august 2024. Aceasta a fost oficializată prin Ordinul Ministerului Afacerilor Externe nr. 2009 din 30 septembrie 2024 și publicată în Monitorul Oficial nr. 1027 din 14 octombrie 2024, a mai precizat sursa citată.
Potrivit instituției, suspendarea Convenției implică încetarea aplicării de către România, atât de către ANAF, cât și de către contribuabilii rezidenți români, a prevederilor tratatului fiscal bilateral începând cu data comunicării acestei măsuri. În consecință, România nu va mai respecta regulile stabilite în Convenție privind alocarea dreptului de impozitare a veniturilor și nici limitarea impozitării prin reținere la sursă pentru veniturile pasive, conform acordului inițial din tratat.
Începând cu data suspendării Convenției, nu vor mai fi emise certificate de atestare a impozitului plătit în România de către rezidenții ruși conform prevederilor Convenției și nici certificate de atestare a rezidenței fiscale pentru rezidenții români.
În 2023, Rusia a suspendat parțial aplicarea anumitor articole
Această măsură a fost adoptată de România ca răspuns la acțiunea Federației Ruse din 2023, prin care partea rusă a suspendat parțial, începând cu 8 august 2023, aplicarea articolelor 5 – 23 și 25 din Convenție.
Fiscul amintește că “articolele suspendate de partea rusă sunt cele care stabilesc regulile de alocare a impozitării între cele două state cu privire la veniturile din proprietăți imobiliare, profiturile întreprinderii, veniturile provenite din transport internațional, dividende, dobânzi, redevențe, câștigurile de capital, veniturile provenite din exercitarea unei profesii independente, veniturile provenite din exercitarea unei profesii dependente, remunerațiile membrilor consiliului de administrație, veniturile obținute de artiști și sportivi, pensiile, remunerațiile plătite pentru exercitarea de funcții guvernamentale, plățile primite de studenți și practicanți, remunerațiile primite de profesori și cercetători, capital și alte venituri”.
Articolele care nu au fost suspendate devin practic inaplicabile, deoarece regulile de impozitare stabilite în celelalte articole ale Convenției sunt suspendate, făcând imposibilă aplicarea corespunzătoare a prevederilor rămase.
„Apare astfel fără obiect menținerea în vigoare a celorlalte prevederi ale Convenției, respectiv a articolelor care menționează contribuabilii, categoriile de impozite vizate, metode de eliminare a dublei impuneri sau la cele referitoare la procedura amiabilă și schimbul de informații, atât timp cât partea rusă nu aplică regulile de impozitare pentru tipurile de venituri reglementate de Convenție”, a mai menționat ANAF.
În acest context, Fiscul a precizat că partea română a inițiat demersurile pentru suspendarea totală a Convenției, până când partea rusă va notifica reluarea aplicării acesteia în relațiile cu România.