România dă lovitura în Balcani! În ultimii ani, țările din regiunea balcanică, în afară de România (care prezintă indicatori similari Greciei), au cunoscut propria lor evoluție „verde”. Cu toate acestea, sunt încă departe de a fi considerate piețe saturate. Acest lucru îl arată datele prezentate în cadrul conferinței Renewables Balkans (renbalkans), care a avut loc la București.
Anul trecut, în Bulgaria, cea mai dezvoltată dintre cele șapte țări, capacitatea instalată din surse regenerabile a ajuns la 5,2 GW, egală cu 40% din cea a Greciei (12GW). În Croația capacitatea este de 3,6 GW, în Serbia de 3,1GW, în Albania de 2,5GW, în timp ce în Bosnia este de 2,1 GW. Pe ultimele locuri se află Muntenegru și Macedonia de Nord, ambele cu 0,8 GW.
România, una dintre țările cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa
România se află însă cu mult în fața acestor state, fiind una dintre economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa, cu o rată medie de creștere estimată la 3,3% pentru perioada 2022-2026. Din punct de vedere al surselor regenerabile de energie, piața românească este acum foarte asemănătoare cu cea grecească. Aceasta are o capacitate instalată de 11,2 GW. Este o piață matură, unde sunt prezente companii cunoscute, precum Enel, care a fost achiziționată de PPC.
Potrivit datelor prezentate la conferință, marjele de profit pe piața verde din România rămân ridicate, situându-se la aproximativ 20%. Anul trecut, veniturile sectorului resurselor regenerabile (SRE) au crescut cu 69% anul trecut, iar piața energiei verzi a ajuns la 9,6 miliarde de euro. Aceasta a fost, ce-i drept, favorizată de creșterea prețurilor la nivel internațional.
Capacitatea instalată a celor opt țări, împreună cu România, în ceea ce privește sursele regenerabile de energie, este de 29,3 GW. Aceasta este distribuită astfel: 67% hidroelectrică, 18,8% eoliană, 13,2% fotovoltaică, 1% biocombustibili și 0,03% geotermală.
Piața românească este foarte asemănătoare cu cea a Greciei
În comparație, capacitatea instalată a Greciei din surse regenerabile este de 12 GW, iar proiectele viitoare planificate să fie conectate la sistemul energetic ajung la 16 GW, ceea ce înseamnă în total 28 GW. Prin urmare, suma capacităților instalate ale celor opt țări menționate este echivalentă cu capacitatea instalată a Greciei plus proiectele planificate să fie conectate.
Această comparație indică faptul că cele opt țări, împreună cu România, au o capacitate similară în sursele regenerabile de energie cu Grecia. Grecia are însă proiecte semnificative planificate pentru viitor. Este posibil ca aceasta să fie o referință importantă pentru țările vecine în ceea ce privește potențialul și dezvoltarea ulterioară a energiei regenerabile.