Ministrul Transporturilor din Franţa, Clement Beaune, a declarat duminică, 11 septembrie, că va semna un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei.

Acordul va fi semnat luni, 12 septembrie

„Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale … către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană”, a declarat Clement Beaune la postul de televiziune LCI.

Potrivit unui proiect de acord privind înțelegerea franco-română, consultat de Reuters, Parisul ar urma să coopereze la dezvoltarea unui proiect care vizează creșterea eficienței în portul Galați, echiparea punctelor de frontieră din nordul României, maximizarea utilizării containerelor de cereale staționate în portul Constanța, precum și creșterea capacității în acest port și în canalul Sulina.

De asemenea, Franţa va contribui la construirea unei strategii pe termen mediu pe axele coridorului dintre România și Ucraina și va oferi piloți pentru optimizarea traficului naval. Mai mult, Parisul va oferi finanțare pentru expertiza tehnică inițială și va colabora cu Bucureștiul pentru a identifica finanțarea pentru viitor.

Vladimir Putin, acuzații privind exportul de cereale

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la 7 septembrie, că doar două dintre cele 87 de nave, care transportau 60.000 de tone de produse cerealiere exportate în cadrul unui acord internațional mediat de ONU, au ajuns în țările sărace. Afirmația liderului de la Kremlin nu a fost însă sprijinită de o sursă exactă.

Clement Beaune a respins afirmația lui Putin. De asemenea, citând cifrele ONU, Ministerul britanic al Apărării a respins la rândul său afirmația și a declarat că aproximativ 30% din cerealele exportate în cadrul acordului au fost furnizate țărilor cu venituri mici și medii din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Acordul care permite exporturile de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră a intrat în vigoare în august. Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat recent că exporturile de produse agricole ale ţării ar putea creşte la 6 – 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene.

De la începerea invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.