România dă marea lovitură în Uniunea Europeană! Se va întâmpla în acest an. Vestea cea mare venită chiar acum

România va depăși restul țărilor vecine, arată presa internațională, care notează că economia țării noastre va fi ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă și de investiții străine.

Fondul Monetar Internațional (FMI) spune că economia României ar urma să crească cu  3,1 procente, în timp ce Comisia Europeană vine cu o estimare mai modestă de 1,8 procente. În oricare dintre cazuri, țara noastră s-ar situa înaintea Poloniei, țară a cărei economii este estimată să crească cu 0,7 procente.

România ar urma să se situeze și în fața Ungariei, țara vecină urmând să se confrunte cu o încetinire economică și inflație accelerată.

Cele mai recente date Eurostat arată că PIB-ul/capital exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) din România a fost la 74% din media Uniunii Europene în 2021, marcând, astfel, o creștere de 21% față de anul 2020.

Perspectivele României sunt menține de mai multe aspecte

Presa internațională mai scrie că perspectivele României sunt menținute de mai multe aspecte, printre care calitatea de membru a țării noastre la Uniunea Europeană și relațiile bune cu Bruxelles-ul. Ca o comparație, autoritățile de la Budapesta și de la Varșovia se ceartă cuc Bruxelles-ul pe teme precum condițiile privind statutul de drept.

Aceste discuții fac ca ajutoarele prevăzute prin Mecanismul de redresare și reziliență să nu mai ajungă în Ungaria și Polonia, asta în timp ce România deja a primit peste 6 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobânzi redusă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat anterior că  Guvernul României are de gând să acceseze peste 10 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 4 procente din PIB, din finanțarea europeană în valoare de aproape 90 de miliarde de euro, sumă pusă la dispoziția țării noastre până în 2027.

MCV-ul a fost ridicat

Având în vedere că România a făcut mai multe progrese referitoare la reformele din justiție, Comisia Europeană a recomandat în toamna anului trecut ridicarea MCV-ului, instituit în 2007, după ce țara noastră a intrat în UE.

„Cu condiţia ca toate măsurile anti-corupţie prevăzute în planul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă vor fi implementate în mod corect, România ar putea deveni un exemplu de bună guvernanţă în regiune”, a declarat pentru Reuters un oficial european care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Leul românesc, o monedă stabilă

Articolul prezentat de Reuters arată că leul românesc este o monedă stabilă, reprezentând, de asemenea, un alt factor pozitiv. Sper comparație, doritul ungar a atins minime istorice în cursul anului trecut.

Unii unguri au acceptat locuri de muncă în zonele industrializate din vestul țării noastre datorită salariilor mari.

„Aceasta este o evoluţie complet nouă şi aş atrage atenţia oricui în Ungaria faţă de o nouă depreciere a forintului sau o absenţă a majorării salariului minim”, spune Sandor Baja, director pentru Cehia, Ungaria şi România la firma de recrutare Randstad.

Economiștii se așteaptă ca moneda ungară să se deprecieze din nou semnificativ, în timp ce spun că moneda națională a României doar va înregistra o scădere ușoară.

Investiții străine consistente, cauzate de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a determinat multe companii să-și relocheze activitățile atât din această țară, cât și din Rusia. Astfel, investițiile străine din România au ajuns la 9,39 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie 2022, marcând, în acest mod, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la blocul comunitar.

„Suntem optimişti că investiţiile vor continua să crească în următorii ani, încurajate şi de fondurile europene”, spune Alex Milcev, partener la E&Y Romania.