România dă marea lovitură! O sumă importantă de bani ar putea veni înainte de vacanța de vară
”Obiectivul nostru este să reuşim aprobarea cel puţin a unora dintre planuri, cu prefinanţarea de 13% înaintea pauzei de vară”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferinţă de presă după reuniunea Eurogrupului.
Așadar, România ar putea primi o prefinanțare de 13 procente din suma care îi revine din acest fond, din care va putea accesa granturi și credite.
Paolo Gentiloni a mai spus că obiectivul pe care și l-a propus Comisia Europeană este unul îndrăzneț, întrucât cele 27 de state membre trebuie să adopte legislaţia care să permită Comisiei Europene să se împrumute pe pieţele financiare pentru a constitui fondul în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în preţuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în preţuri constante din 2018), dar a apreciat că UE se află ”cu adevărat pe drumul cel bun”.
Totuși, 10 din cele 27 de state nu au ratificat până în prezent această legislație. În Germania, Curtea Constituțională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunţa asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.
Fondul ‘NextGenerationEU’ va finanţa în special investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital. Pentru a putea beneficia de granturile şi împrumuturile din acest mecanism statele membre trebuie să obţină aprobarea Comisiei Europene şi a Consiliului UE pentru planurile lor naţionale de reforme şi investiţii.
Nu a fost trimis niciun plan național de redresare și reziliere
Comisarul Gentiloni precizează că, până în prezent, Comisia Europeană nu a primit niciun plan național de redresare și reziliere.
”Niciun plan naţional de redresare şi rezilienţă nu a fost trimis până în prezent (Comisiei Europene). Credem că le vom primi în următoarele două, trei sau patru săptămâni de la majoritatea statelor membre”, a mai declarat comisarul Gentiloni.
După primirea planurilor naţionale, Comisia va trebui să se pronunţe asupra lor într-un termen de două luni, iar după ce le va da undă verde va reveni Consiliului UE – ce reuneşte statele membre – sarcina să le valideze în termen de o lună.
Surse europene au precizat că Spania, Portugalia, Grecia și Franța ar putea fi primele state din blocul comunitar care vor prezenta planurile naționale de redresare și reziliență înainte de 30 aprilie.
Cele 800 de miliarde de euro din acest fond european de redresare post-pandemie reprezintă însă mult sub suma de 1.900 de miliarde de dolari din planul promovat în SUA de administraţia preşedintelui Joe Biden.
Totuşi, Gentiloni a cerut să nu fie ”subestimată” reacţia UE, în opinia sa aceasta fiind de asemenea foarte puternică în combaterea efectelor economice ale pandemiei, dând exemplul folosirii pe scară largă a garanţiilor publice pentru împrumuturi, evitându-se astfel falimente şi creşterea şomajului.
Sursă foto: Dreamstime