România a respins cererile de viză ale delegației ruse pentru participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE. În replică, Moscova a criticat decizia și a făcut declarații dure în acest sens.
România a respins cererile de vize pentru delegația rusă care urma să participe la Adunarea Parlamentară a OSCE, conform declarațiilor făcute de Grigori Karasin. Șeful Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, pe canalul Telegram.
Conform informațiilor transmise, la finele lunii iunie trebuia să aibă loc o sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE la București.
Niciunul dintre membrii delegației ruse nu va primi vize. Rusia a criticat decizia Bucureştiului
Ministerul Afacerilor Externe al României a comunicat că niciunul dintre membrii delegației ruse nu va primi vize. El a spus că nu va fi permis să intre în țară.
„La sfârșitul lunii iunie a fost programată o sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE la București. Astfel, ne-a fost transmisă o notă de la Ministerul de Externe al României: niciunul dintre membrii delegației ruse nu va primi vize și nu va avea voie să intre în țară”, se arată în postare.
Senatorul rus a subliniat că Moscova nu va uita această decizie luată de București.
„Bravo, tovarăși români, contribuiți la distrugerea acestei organizații care a fost odată utilă pentru cooperarea în Europa”, a adăugat Karasin.
Despre acest subiect a vorbit şi Leonid Sluţki, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat.
El a afirmat că ruşii sunt discriminaţi şi, în aceste condiţii, ţara sa nu mai are de ce să rămână în continuare în Adunarea Parlamentară a OSCE.
„Consider că situația cu privire la sesiunea OSCE din România actualizează reluarea discuției despre oportunitatea prezenței în continuare a delegației permanente a Adunării Federale a Rusiei în această organizație.
Dacă se continuă discriminarea de proporţii în eliberarea vizelor, dacă nu suntem auziţi și nu se doreşte să fim auziţi, nu are niciun rost să mai rămânem în componenţa unei astfel de Adunări”, a declarat Leonid Sluţki sâmbătă, 15 iunie.
Delegația rusă a refuzat să participe la cel puțin două sesiuni ale Adunării Parlamentare a OSCE în toamna anului 2023 la Erevan și în iarna anului 2024 la Viena, conform informațiilor secretariatului adunării, raportate de RBK. Parlamentarii ruși nu au fost prezenți nici la ședințele adunării din Marea Britanie și Canada în 2022 și 2023, din cauza dificultăților în obținerea vizelor.
Rusia a fost deja intens criticată la nivelul OSCE
În iulie 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o declarație în care a denumit Rusia drept stat sponsor al terorismului. Adunarea a acuzat Moscova de finanțarea așa-numitei companii militare private (PMC) Wagner, recunoscută drept organizație teroristă.
La reuniunea Adunării Parlamentare a OSCE din februarie 2023, delegația rusă a fost supusă unui val de critici. Președintele Adunării, Margareta Cederfelt, a declarat atunci că „unii parlamentari sunt complici ai agresiunii criminale”. Ea i-a criticat pe colegii ruși pentru subminarea drepturilor civile, a libertății presei și a integrității alegerilor.