România ar putea da marea lovitură! Va deveni prima țară din lume care să producă acest fel de energie
Justin Friedman, oficialul american de rang înalt, a oferit un interviu pentru Știrile Pro TV în care a vorbit despre noua tehnologie, certificată deja în Statele Unite ale Americii. Acesta anunță că noile tehnologii vor ajuta la crearea a mii de locuri de muncă, dar va reduce și poluarea.
Oficialul american spune că reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni sunt produse de compania americană NuScale și că vor putea fi amplasate oriunde.
„Sunt proiectate să poată fi instalate pe suprafețe mult mai mici de teren decât reactoarele nucleare convenționale. Așa că poți lua o centrală veche pe cărbune și chiar pe locul respectiv, acolo unde se alimentează cu cărbune, poți de fapt să pui acest reactor și astfel ai deja conexiunea la rețeaua de electricitate și economisești poate 100 de milioane de dolari doar prin această investiție. Iar pentru că sunt sigure, sunt bine proiectate și pot fi controlate ușor, poți amplasa aceste reactoare nucleare modulare în locul termocentralelor pentru încălzirea orașelor. Dar mai pot fi utilizate și altfel. Căldura pe care o generează poate fi folosită nu doar pentru aburii care produc apoi electricitate, ci și pentru alte procese industriale, poate fi utilizată pentru producerea hidrogenului, hidrogen verde.”, spune Justin Friedman, consilier principal al Departamentului de Stat.
Unitatea cu șase reactoare ar urma să fie instalată până în 2027
Amintim că România urmează să cumpere și să instaleze unitatea cu șase reactoare nucleare de tip modular care are o capacitate de producție de aproape 460 de megawatti.
Această producție ar putea asigura energia necesară pentru județele Constanta și Tulcea sau consumul unui sfert din București într-o zi cu condiții meteo severe.
„Exact, 6 module per unitate pentru a înlocui o centrală pe cărbune. Eu înțeleg că ar fi șapte astfel de centrale care ar putea fi înlocuite aici în România dacă va renta din punct de vedere economic”, mai spune acesta.
Noi locuri de muncă pentru români
Cu toate că aceste costuri sunt ridicate, oficialul de rang înalt scoate în evidență avantajele care vin cu o asemenea unitate. Acesta spune că, pe lângă reducerea emisiilor de carbon, unitatea va crea mii de locuri de muncă.
„Ei spun că joburile în construcții pentru un singur loc vor fi pentru cel puțîn 2.300 de persoane. Apoi, vorbim despre operarea centralei care mai adaugă încă vreo 200 de locuri de muncă noi, în funcție de mărimea acesteia”, spune Justin Friedman.
Justin Friedman a mai precizat că dacă acest proiect vă fi realizat, atunci România vă deveni lider regional în instalarea și operarea noii tehnologii și vă fi mai aproape de obținerea independenței energetice.