Românii vor în Schengen

Peste jumătate dintre români sunt de acord cu o reformă administrativ-teritorială. Același procent este de acord ca România să se îndrepte împotriva Austriei pentru refuzul de a ne accepta în Spaţiul Schengen. Informațiile au fost prezentate într-un sondaj efectuat la comanda PSD.

Sondajul a fost realizat de AVANGARDE la comanda PSD, în perioada 20-28 septembrie 2023, pe un eşantion de 994 de subiecţi, prin metoda CATI (telefonic), pe populaţia adultă (18 ani şi peste).

Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

Astfel, întrebați dacă taxarea preferențială (scutirea de taxe) ar trebui menținută pentru anumite sectoare din economie, respectiv construcțiile şi sectorul, IT respondenții au spus:

41% sunt de acord cu menţinerea scutirii taxelor pentru domeniul construcțiilor.
55% au opinat că acestea ar trebui eliminate din domeniul construcțiilor.

De asemenea, 40% sunt de acord cu menţinerea scutirii taxelor pentru domeniul IT, iar 57% au opinat că acestea ar trebui eliminate din domeniul IT.

Întrebați apoi dacă ar fi de acord ca în 2025 România să realizeze o reformă administrativ-teritorială, chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din judeţul de domiciliu?

57% sunt de acord cu reforma administrativ-teritorială.
33% au spus că nu sunt de acord cu reforma administrativ-teritorială.

Românii vor boicotarea companiilor austrice

Întrebați apoi, dacă prim-ministrul Marcel Ciolacu ar trebui să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Shengen:

54% sunt de acord cu măsurile împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție.
26% au spus că nu sunt de acord cu măsurile împotriva Austriei a Curtea Europeană de Justiție
20% nu au răspuns.

Legat de răspunsul României în cazul Austriei, 28% susţin boicotarea de către stat a tuturor companiilor austriece care își desfășoară activitatea în RO (OMV, Raifaissen etc).

27% au spus ca Guvernul să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție.
13% au recomandat ca România să se folosească dreptul de VETO și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen.

PNL-PSD depășesc majoritatea

Un sondaj Avangarde arată că PSD și PNL ar primi 52% din voturi dacă duminica viitoare ar fi alegeri europarlamentare. Totodată, majoritatea conaționalilor noștri vor ca România să se îndrepte la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD și PNL ar avea împreună majoritatea. Astfel, PSD ar obține 31%, iar PNL – 21 %. În continuare sunt AUR – 19%, USR – 13%, SOS Șoșoacă și UDMR – câte 5%, PMP – 3%. Iar Pro România și Forța Dreptei – câte 1%.

În cursul lunii septembrie, au apărut informații că PSD și PNL ar putea avea candidatură comună la viitoarele alegeri. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu a exclus această opțiune. Dar a precizat că și electoratul ar trebui să dorească acest lucru.