România a emis autorizația de construire pentru podul rutier de la Ungheni

Podul rutier de la Ungheni, parte a viitoarei Autostrăzi A8, care va lega România de Republica Moldova, va intra oficial în faza de execuție. Autorizația de construire a fost emisă de autoritățile române, iar startul lucrărilor este programat pentru data de 26 aprilie. Este primul pod construit la nivel de autostradă peste Prut, între cele două state.

Investiție strategică pentru conectivitate și dezvoltare

Consiliul Județean Iași a anunțat miercuri că pe 26 aprilie va avea loc momentul oficial al demarării lucrărilor la podul rutier de la Ungheni-Golăești, un proiect de importanță strategică atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. Proiectul face parte din Autostrada Unirii (A8), una dintre cele mai așteptate conexiuni rutiere din regiune.

„Pe 26 aprilie, vom pune piatra de temelie a Podului de peste Prut la Ungheni. De data aceasta, „Podul de flori” devine realitate: transformăm o legătură simbolică într-una rutieră, concretă, care va uni comunităţi, va apropia oameni şi va sprijini dezvoltarea de ambele părţi ale Prutului. Este o investiţie strategică în infrastructura rutieră, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Va spori competitivitatea economică şi va deschide noi perspective de cooperare transfrontalieră“, a declarat președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Două poduri paralele într-o mega investiție de peste 30 de milioane de euro

Proiectul presupune construirea a două poduri paralele, câte unul pentru fiecare sens de circulație, cu o lungime de cel puțin 261 de metri. Investiția, evaluată la peste 30 de milioane de euro, este finanțată din fonduri europene nerambursabile prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Potrivit senatorului PNL Lucian Rusu, lucrările vor începe curând și pe partea moldovenească, unde urmează să fie emisă autorizația de construire aferentă.

„Este un moment cu adevărat istoric. Vor începe lucrările la primul pod rutier la nivel de autostradă peste Prut, construit între România şi Republica Moldova“, a declarat senatorul Lucian Rusu.

podul de flori
SURSA FOTO: CNAIR

Proiect care leagă mai mult decât teritorii

Ziua începerii lucrărilor la podul de la Ungheni nu a fost aleasă întâmplător. Tot pe 26 aprilie, în comuna Zagarancea din Republica Moldova, se va desfășura Festivalul „Podul de Flori”, un eveniment dedicat celor 35 de ani de la celebra manifestație din 1990, când zeci de mii de români și moldoveni s-au îmbrățișat pe malurile Prutului, simbolizând dorința de unitate.

Festivalul din acest an va include demonstrații aviatice, concerte live și o expoziție de fotografie documentară itinerantă, care va reconstitui vizual istoria și simbolistica evenimentului din 1990.

Noua construcție rutieră nu este doar un proiect de infrastructură, ci și un gest cu profundă încărcătură simbolică. Prin transformarea legăturii simbolice „Podul de Flori” într-una fizică, la nivel de autostradă, România și Republica Moldova fac un pas decisiv spre o conectivitate reală