Până la sfârșitul anului ar putea fi sacrificați un milion de porci. Este una dintre estimările luate în calcul de guvernanți, care au convocat un comandament de urgență la Ministerul de Interne pentru a lupta cu pesta porcină. La ora închiderii ediției, printre măsurile discutate se numărau sacrificarea animalelor din 94 de localități, măsuri represive luate împotriva efectivelor de mistreți din județele afectate, militarizarea zonelor afectate și stabilirea hărții cu zonele unde mai trebuie uciși porci din curțile oamenilor. Mai mult, vor exista filtre ale Poliției la toate ieșirile din localitățile unde este deja certificată prin analize pesta porcină. Potrivit specialiștilor, dacă boala continuă să facă ravagii, la iarnă, carnea de porc se va scumpi cu mai bine de 30%, iar unul din patru porci din România va dispărea.
Dezastrul din Tulcea
Peste 43.000 dintre cei circa 50.000 de porci sacrificați deja din cauza pestei porcine africane aparțin companiei Carniprod al cărei principal acționar anunță deja că va renunța complet la activitatea de creștere a suinelor. Carniprod Tulcea, firmă care în 2017 a avut afaceri de 18 de milioane euro și un profit net de aproximativ 1.2 mil, euro, controlată de antreprenorul Nicolae Ciuleac, se află la un pas de faliment. Ciuleac a fost unul dintre primii investitori care au demarat o afacere în județul Tulcea, acum mai bine de 25 de ani. Acum, el deţine o unitate de procesare a cărnii, o rețea de magazine și propriul complex de creştere a porcilor care livra pentru sacrificare, până la debutul epidemiei, circa 300 de porci pe zi.
Demoralizat de efectele epidemiei de pestă asupra afacerilor sale, directorul Carniprod a declarat pentru Capital că este nevoit să aloce o sumă de aproximativ opt milioane de euro pentru pierderi colaterale, deoarece chiar și cheltuielile de distrugere sunt suportate de societate și nu de către autorități: „Ei (n.n. – autoritățile) au venit doar să supravegheze distrugerea cărnii și decimarea porcilor. Dacă iau în considerare pagubele colaterale, faptul că nu merge societatea, pierderile firmei şi ale celor peste 30 de magazine, ajung, cu toate la un loc, la suma de opt milioane de euro. Fabrica stă, dar salariile merg. Nu pot să dau oamenii afară”, a explică Nicolae Ciuleac.
„Trebuie să distrugem aproximativ 700 de tone de carne de porc din depozite. Suntem într-o zonă critică în apropiere de Delta Dunării, acesta este și motivul pentru care am fost afectați de pesta pocină. Pe viitor vom fi nevoiți să achiziționăm carne de la alţi producători pentru fabrica de procesarea a cărnii. Când vom porni unitatea din nou, voi aduce în jur de 1.000 de porci pe săptămână din Austria“, a continuat Nicolae Ciuleac.
Totodată, cei 150 de angajaţi ai complexului care deținea până acum câteva săptămâni peste 48.000 de porci, vor rămâne fără serviciu, deoarece antreprenorul Nicolae Ciuleac va renunţa la activitatea de creştere a suinelor: „Rămânem cu sectorul comercial, terenurile agricole, dar porcii să-i crească alţii. Încă nu am primit ajutor financiar din partea statului. Nici măcar nu mi-au fost calculate cu exactitate cheltuielile de distrugere. Există doar aproximarea mea. Probabil că dosarele despre care vorbește acum ANSVSA au avut ca obiect companii mai mici“, a explicat Ciuleac. Mai mult, în momentul actual, deoarece fabrica este închisă, peste 500 de angajați au fost trimiși acasă.
ANSVSA anunță despăgubiri
În ciuda declarațiilor oferite Capital de fermierul din Tulcea, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) susține că, pe 30 iulie, primele plăți compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de Pestă Porcină Africană. Fondurile necesare sunt asigurate de către ANSVSA, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate ulterior de Comisia Europeană, în conformitate cu deciziile Grant. Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale. „În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate”, precizează Autoritatea. Pe 1 august, șeful ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, anunța că s-a împlinit un an de când evoluează în România pesta porcină, care a început cu o evoluţie lentă pe flancul de nord-vest al ţării, unde şi astăzi sunt 14 localităţi afectate. Însă, „începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. În acest an, au fost eliminate, ucise un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări. Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi”, susține Brănescu.
Ce valoare au despăgubirile
Compensațiile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalelor în funcţie de valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală și valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză. Potrivit ANSVSA, „plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei”.
Autoritatea menționează că „până la această dată (n.n. – 30 iulie) au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației), dintre care 35 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite pe 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei)”. De asemenea, „40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel județean”.
Se caută vinovați
Profesorul Gheorghe Onțanu, specialist în sănătate animală, consideră că apariția bolii a fost cauzată de neimplemantarea măsurilor de urgență față de focarele de pestă porcină africană din Ucraina. „Supravegherea pasivă a porcinelor din gospodăriile populației, ori din complexele de porcine a fost lăsată, în mod oficial, prin Ordin al președintelui ANSVSA, la competența crescătorilot de porcine și a îngrijitorilor din ferme, care nu aveau nici competența, nici calificarea pentru a realiza astfel de activităț. Asta a dus la această situație de criză: peste 500 de focare în opt județe”, a menționat Gheorghe Onțanu. Ca efect, „România a pierdut doi ani statusul de țară indemnă la pesta porcină africană, ceea ce va impieta decisiv asupra comerțului cu Statele Membre și exportului către țări terțe. Această restricție impusă de Comisia Europeană va afecta decisiv producătorii și exportatorii de porcine din Romania”, a conchis Onțanu.
În schimb, Asociaţia Pro Consumatori consideră că epidemia este una falsă şi că are rolul de a distruge afacerile românilor şi de a zdruncina economia ţării. „În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton şi aducerea la sapă de lemn a ţăranului român. 5,6 milioane kilograme de carne de porc au fost distruse prin incinerare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor! Acţiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci!”, anunță Asociația.
De știut despre pesta porcină
1. Boala se manifestă doar la porci (suine), domestici sau sălbatici;
2. Nu există vaccin;
3. Virusul nu afectează omul, însă acesta poate fi purtător;
4. Depistarea imediată a bolii este dificilă deoarece semnele specifice clare lipsesc;
5. Animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică;
6. Un simptom des întâlnit este prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade;
7. Virusul se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrana acestora;
8. Animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire;
9. Virusul poate ajunge în efective și prin intermediul căpușelor;
10. Contaminarea poate apărea și prin haine și ustensile.
Fermier: „Nu avem nevoie de despăgubiri”
Deși virusul pestei porcine nu s-a răspândit în toată țara, fermierii din toate județe urmăresc cu îngrijorare situația actuală și asteaptă implicarea autorităților pentru rezolvarea acestei crize fără precedent. Corina Suciu, fermier din Hunedoara, a declarat într-un interviu acordat revistei Capital că „implicarea autorităților, cel puțin la noi în județ, s-a limitat la o sedință fulger a DSV Hunedoara, unde ne-au transmis să respectăm cu strictețe regulile de bunăstare a animalelor, să nu permitem intrarea străinilor in fermă, să controlăm dacă angajații noștrii cresc acasă porci, să nu introducem în ferma niciun fel de preparat din carne de porc”.
Mai mulți fermieri consideră această criză drept „o mână criminală care vrea să distrugă zootehnia românească”. Mai mult, aceștia se tem că afacerile vor intra în faliment. „Nu avem nevoie de despăgubiri, propunem folosirea banilor respectivi pentru oprirea pestei, ce sa faci cu banii cu care te despăgubește? Luni de zile nu ai voie să populezi, lanțul comercial de care dispui în prezent se distruge, iar reluarea lui este aproape imposibil de realizat. Nu mai vorbim că întreținerea construcțiilor și a utilajelor care compun o fermă de reproducție sau de îngrășare necesită costuri de care nu vom mai dispune”, a declarat Corina Suciu.
„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei”.
Raed Arafat, secretar de stat
„Situatia este catastrofală. Interdicțiile de export pot surveni în orice moment. În circa trei luni, importurile vor crește cu 30%”.
Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCPR)
„Situatia este critică, însă nu pot fi evaluate riscurile decât pe parcursul evoluției bolii, care sperăm că va putea fi ținută sub control.”
Adrian Rădulescu, președinte al Asociației Fermierilor din România
„Este o adevărată nebunie. Suntem o țară de criminali. Eu cer în mod expres ca fermier și cetățean al României ca DNA să se autosesizeze (…) împotriva acelora care știu că vectorul acestei boli este mistrețul și nu vor să îl împuște.”
Dimitrie Muscă, proprietarul CAI Curtici
„Abatoarele refuză să cumpere porci din județul Tulcea. Porcii au ajuns la greutatea de 130 kg și nu se mai asigură suprafața de bunăstare. Apar continuu focare în zona noastră și vom sta la nesfârșit în supraveghere. Acum îmi mor cel puțin doi porci pe zi”.
Dumitru Bărbieru, administrator DAB Zootehnica Tulcea
4,13 milioane de suine există în România, conform datelor deținute de Ministerul Agriculturii în 2017
475 de milioane de euro este valoarea importurilor de carne de porc conform Eurostat. Exportul se ridică la doar 56 mil. euro.
(Articol publicat în numărul 31 al revistei Capital, disponibil la centrele de difuzare a presei în săptămâna 6 – 12 august 2018)