România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor, susţine eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan.
LCOLuhan consideră că "românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauză că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile".
Europarlamentarul a spus că plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva ce reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel european şi că PE a propus o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preţurilor şi la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienţii şi sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani.
Eurodeputatul precizează că, în conformitate cu textul votat, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile, iar pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autorităţile naţionale în termen de zece zile.
Luhan susţine că a semnalat într-o intervenţie în plenul PE că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.
"Am cerut în intervenţia mea din plenul Parlamentului European ca organizaţiile de pacienţi să aibă dreptul să solicite iniţierea procesului de includere a unui medicament în sistemele de asigurări de sănătate şi să fie informate despre progresele înregistrate în acest proces. Am cerut, de asemenea, implicarea Comisiei Europene în monitorizarea şi depistarea întârzierilor în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la pieţe. Consider că este esenţială o cooperare strânsă între Comisie, autorităţile naţionale şi părţile interesate", a spus Luhan.
El a subliniat că ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite şi compensate a avut loc la mijlocul anului 2008, ceea ce înseamnă că peste 140 de medicamente şi indicaţii noi aşteaptă de aproape cinci ani să ajungă la pacienţi, iar dintre aceste medicamente, multe sunt destinate unor boli grave, cum ar fi cancerul.
"Din 2008 niciun medicament nou, inovator nu a mai fost inclus în sistemul public de rambursări, ceea ce a creat o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţilor români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultima generaţie. Această situaţie este unică între statele membre ale Uniunii Europene şi de aceea este nevoie de măsuri urgente pentru rezolvarea acestei crude realităţi din România", a spus Luhan.