România, decizia care spune „Stop” Rusiei. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate

romania rusia razboi

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou proiect de lege al MApN vizează controlul utilizării spațiului aerian național. Principala modificare constă în posibilitatea doborârii dronelor ruseşti care efectuează atacuri pe teritoriul Ucrainei şi care intră ilegal în teritoriul României.

MApN, proiect de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a publicat, luni, un proiect de lege care vizează controlul utilizării spaţiului aerian naţional, având ca principală prevedere posibilitatea de a doborî dronele care intră ilegal în teritoriul României. Toată discuţia din spaţiul public a pornit după ce pe teritoriul ţării noastre au intrat şi chiar s-au prăbuşit mai multe drone ale Rusiei.

Proiectul detaliază măsurile ce pot fi luate pentru neutralizarea vehiculelor aeriene neautorizate, inclusiv colaborarea cu aliaţi internaţionali în cadrul acordurilor de apărare colectivă.

Măsuri împotriva aeronavelor neautorizate

Conform proiectului MApN, în cazul vehiculelor aeriene, inclusiv drone, care traversează ilegal frontiera României şi utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional, autorităţile pot recurge la măsuri de apărare. Acestea includ utilizarea mijloacelor de apărare aeriană, atât naţionale, cât şi ale aliaţilor sau partenerilor internaţionali, pentru a neutraliza sau distruge astfel de vehicule aeriene.

Operaţiunile de apărare aeriană sunt executate în baza unor tratate de apărare colectivă sau acorduri bilaterale de securitate, iar participarea forţelor străine este permisă doar în cadrul acestor înţelegeri.

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Măsuri aplicabile aeronavelor cu pilot

Pentru aeronavele cu pilot care intră în spaţiul aerian naţional fără autorizare, autorităţile pot lua o serie de măsuri progresive. Acestea includ:

  • stabilirea poziţiei şi identităţii aeronavei,
  • contactarea pilotului pentru a încerca obţinerea autorizaţiei,
  • interceptarea aeronavei,
  • executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,
  • distrugerea aeronavei, dacă aceasta continuă să ignore instrucţiunile, fie prin foc deschis din partea aeronavelor interceptoare, fie prin mijloacele de apărare aeriană cu baza la sol.

Aceste acţiuni sunt realizate în conformitate cu legislaţia internaţională şi au ca prioritate protecţia vieţii umane, distrugerea aeronavei fiind o ultimă soluţie.

Măsuri pentru drone

În cazul dronelor sau aeronavelor fără pilot care intră ilegal în spațiul aerian românesc, măsurile din proiectul MApN includ distrugerea sau neutralizarea acestora, în funcţie de gradul de pericol prezentat.

Proiectul subliniază că toate măsurile vor fi luate după evaluarea circumstanţelor specifice fiecărui incident, iar distrugerea vehiculului aerian va fi dispusă doar dacă toate celelalte soluţii au fost epuizate.

Deciziile legate de doborârea dronelor sau aeronavelor neautorizate vor fi luate de persoanele desemnate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar pentru forţele care acţionează în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană şi Antirachetă NATO, deciziile vor fi luate de autorităţile prevăzute în documentele de planificare NATO.

Proiectul de lege subliniază că măsurile sunt proporţionale cu nivelul ameninţării şi se desfăşoară în strictă conformitate cu reglementările internaţionale, cu scopul principal de a proteja viaţa persoanelor implicate.