Devine obligatoriu în România. Ordinul a venit de la UE. Românii vor fi taxați

romania ue uniunea europeana steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană atrage atenția României cu privire la deficitul bugetar. Instituția europeană anunță că este nevoie ca țara să ia măsuri mai ferme.

România trebuie să diminueze deficitul bugetar

Comisia Europeană a cerut României să diminueze deficitul bugetar în anii 2024 și 2025. Aceasta spune că țara nu a respectat propriul său plan, conform unui document transmis de executivul european.

Comisia Europeană constată că nu am implementat măsurile de reformă la care ne-am angajat. De asemenea, spune că România continuă să cheltuie mult peste nivelul producției. Acest lucru duce la un deficit bugetar mult mai mare.

Comisia ne sugerează să adoptăm măsuri pentru scăderea deficitului. Printre acestea se numără, inclusiv, majorarea taxelor și a impozitelor. O altă măsură recomandată este reducerea cheltuielilor publice.

Crește acciza la carburanți de la 1 iulie

Începând cu 1 iulie, în România, acciza la carburanți va crește. Asta înseamnă că prețul benzinei va crește cu 0,43 RON pe litru, iar prețul motorinei cu 0,40 RON pe litru.

Astfel, un plin de carburant va costa chiar și cu 25 de lei mai mult începând din 1 iulie.

Această majorare a prețului carburanților ar putea duce la creșteri de preț în lanț.

Recalcularea pensiilor și creșterea salariului minim

Mai apoi, Guvernul Marcel Ciolacu anunță o recalculare a pensiilor care va intra în vigoare de la 1 septembrie, cu un impact estimat de 10 miliarde de lei până la finalul anului.

Aceasta va conduce la o creștere și mai mare a deficitului, iar insuficiența bugetară trebuie să fie compensată din alte surse de venit.

În plus față de ajustarea pensiilor, guvernul are în vedere și o creștere a salariului minim.

SURSA FOTO: Dreamstime

Soluția pentru scăderea deficitului

Florin Spătaru a declarat că nu crede că soluția constă în creșterea taxelor. Din punctul său de vedere, soluția stă în reducerea cheltuielilor publice.

El a afirmat că în octombrie anul trecut au adoptat un pachet de măsuri care va rămâne în vigoare, fără alte creșteri de taxe.

Soluția propusă nu este majorarea taxelor, ci creșterea veniturilor prin îmbunătățirea colectării și prin digitalizarea pe care premierul Ciolacu o susține de mulți ani.

Spătaru a subliniat că majorarea TVA nu este o variantă viabilă. În plus, a menționat că vor avea loc reorganizări ale ministerelor.

Toate ministerele trebuie să prezinte propuneri în acest sens până la sfârșitul lunii iunie. El a adăugat că sunt în discuții cu mediul de afaceri pentru a sprijini creșterea PIB-ului și a veniturilor.

Spătaru a subliniat că guvernul nu va introduce creșteri de taxe în 2025, contrar celor sugerate de unele părți în prezent.

„Eu nu cred că soluția este creșterea de taxe, ci reducerea cheltuielilor publice.

(…) A fost un pachet pe care ni l-am asumat anul trecut, în octombrie și care va rămâne, și nu vom mai veni cu alte creșteri de taxe.

Soluția nu e creșterea taxelor, ci soluția o reprezintă creșterea veniturilor, colectarea mult mai bună, digitalizarea pe care premierul Ciolacu și-o asumă după atâția ani.

În niciun caz nu e o variantă prin care această majorare, să zicem, a TVA-ului ar reprezenta o soluție. Nu, dimpotrivă.

Vor fi şi reorganizări ale ministerelor. Până la sfârșitul lunii iunie, toate ministerele vor trebui să vină cu aceste propuneri de reorganizare.

Discutăm cu mediul de afaceri, tocmai pentru a veni în sprijinul lor și pentru a crește atât PIB-ul României, cât şi aceste venituri.

Avem aceste pachete care au fost asumate și spunem încă o dată, că nu vom veni cu creșteri de taxe în 2025, așa cum unii încearcă să sugereze în acest moment”, a susţinut Florin Spătaru, fostul ministru PSD al Economiei, luni, la Antena 3 CNN.