România, deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro
Vineri, pe 17 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, Marcel Ciolacu a declarat:
„Și chiar și reducerea de 5% a anvelopei pentru salarii, dacă domnul ministru și ministerul se încadrează, lucru pe care mi l-a confirmat că nu este nicio problemă, cu toate că ordonanța de urgență cu reorganizarea știm cu toții că în Parlamentul României a fost prorogat termenul de aplicare un an de zile, unde s-ar fi redus numărul, în primul rând, al ordonatorilor de credite, parcă, cu 69, lucru care până la urmă se va întâmpla, cu toate că a existat această prorogare de termen”.
Premierul a anunțat că, săptămâna viitoare, împreună cu secretarul de stat Botănoiu și echipa de la minister, vor realiza o analiză detaliată a deficitului comercial pentru a identifica domeniile unde este necesar să intervină cu programe.
„Normal că am pornit de la structura deficitului comercial. În continuare avem un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în continuare România exportă foarte multă materie primă și importă materie procesată și produse procesate. În săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu și cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe pentru a scădea acest deficit cât mai mult și anul viitor, după o scădere avută din anul 2024”, a spus acesta.
Producătorii români nu au acces la marile lanțuri de magazine și retailer
Șeful Executivului a menționat, totodată, că există o problemă legată de accesul producătorilor români la marile lanțuri de magazine și retaileri, iar ministrul Agriculturii va începe, începând de săptămâna viitoare, o discuție cu toți retailerii din România pe acest subiect.
„Mai există o problemă, accesul producătorilor români la marile lanțuri de magazine, la retaileri, și domnul ministru o să înceapă, începând de săptămâna viitoare, o discuție iarăși cu toți retailerii din România pe acest domeniu. Știm cu toții că mai avem încă o plafonare până în 30 iunie și cred că este normal ca să începem acest demers din timp, dar și cu accesul cât mai mare al producătorilor români la marile lanțuri de desfacere”, a afirmat acesta.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, unul dintre cele mai mari deficite s-a înregistrat la carnea de porc. Pe de altă parte, carnea de pasăre a ajuns la o cotă de 146%, România devenind astfel unul dintre cei mai importanți exportatori.
”O să continuăm şi cu popularea, şi ştim cu toţii că unul dintre deficitele cele mai mari este la carnea de porc, la carnea de pasăre deja am ajuns la 146%, devenim unul dintre cei mai importanţi exportatori. Am vorbit şi de menţinerea sistemului de licenţiere pentru importurile din Ucraina pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică ţintită astfel încât să reducem deficitul comercial şi românii să aibă acces la cât mai multe produse româneşti, produse şi procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde iarăşi este un fenomen în care se importă vrac şi doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurenţial neloial faţă de procesatorii din România”, a spus el.
Șeful Executivului a asigurat că România are siguranță alimentară.
”România are o siguranţă alimentară în acest moment fără nicio discuţie. La 1,6 milioane de hectare irrigate şi cu potenţial anul acesta să ne ducem la 2 – 2,2 milioane de hectare. Cam aici ne şi încadrăm ca şi eficienţă economică pentru mărirea zonei irigate. România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară într-un context geopolitic şi într-un context de securitate foarte complex”, a afirmat acesta.
Bugetul în Agricultură, mai mare decât de obicei
Premierul Românie a început săptămâna cu o întâlnire la Ministerul de Finanțe (MF), iar astăzi, 17 ianuarie 2025, a avut o discuție cu echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Anul trecut, din cauza provocărilor generate de războiul din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a beneficiat de cel mai mare buget de la Revoluția din Decembrie 1989, aproximativ 2% din PIB. În acest an, bugetul a rămas semnificativ mai mare decât în mod obișnuit. Premierul a asigurat că proiectele demarate în anul anterior, în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro, vor continua.
Decizia de a accesa fonduri pentru modernizarea fermelor și pentru crearea unei independențe energetice s-a dovedit a fi un succes important, iar acest proiect va fi extins în colaborare cu Ministerul Energiei (ME). În bugetul MADR, o mare parte din fonduri provine din surse europene, iar ponderea acestora a crescut de la 71% la 78% față de anul precedent. Mai multe puteți citi aici.