Mai multe state membre ale Uniunii Europene au raportat creșteri semnificative ale producției industriale, printre care Lituania cu 4,6%, Portugalia cu 3,7%, Austria cu 3,3%, Germania și Letonia cu 2,3% fiecare, potrivit datelor Eurostat.
Producția industrială în UE a înregistrat o creștere de 0,3%
Datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în România, producția industrială ajustată sezonier a crescut cu 2% în ianuarie 2025 față de luna precedentă. Această creștere a fost susținută de evoluțiile pozitive în diverse sectoare industriale, inclusiv industria prelucrătoare (+2,0%), industria extractivă (+1,6%) și sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,7%).
Comparativ cu ianuarie 2024, în zona euro producția industrială a fost stabilă, iar în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 0,2%.
România a înregistrat o creștere anuală de 1,8%
România, în schimb, a înregistrat o creștere anuală de 1,8% a producției industriale, alături de alte țări care au raportat creșteri notabile, precum Irlanda (10,4%), Lituania (9,8%) și Croația (7,6%).
Astfel, România a demonstrat o performanță pozitivă în sectorul industrial la începutul anului 2025, înregistrând creșteri semnificative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, și depășind media Uniunii Europene.

În trimestrul patru din 2024, România a avut o creștere economică dublă față de media UE
Datele publicate anterior de Eurostat arată că România a avut, în trimestrul patru din anului 2024, o creștere economică dublă față de media Uniunii Europene (UE).
Economia zonei euro și a UE a crescut ușor în ultimul trimestru din 2024 față de trimestrul anterior, dar economia României a crescut de două ori mai mult decât media UE.
PIB-ul celor 20 de țări din zona euro a crescut cu 0,2% în perioada octombrie-decembrie 2024 față de trimestrul anterior, față de 0,1% cât anunțase Eurostat inițial.
Eurostat a revizuit și datele pentru UE, iar economia acesteia a crescut cu 0,4% în ultimul trimestru, dublu față de creșterea de 0,2% anunțată înainte.
Printre țările UE, cele mai mari creșteri ale PIB-ului au fost în Irlanda (3,6%), Danemarca (1,6%) și Portugalia (1,5%).
În România, PIB-ul a crescut cu 0,8% în ultimul trimestru din 2024, față de trimestrul trei. În trimestrul al treilea, comparativ cu al doilea, economia României a crescut cu doar 0,1%.
Totuși, dacă comparăm rezultatele pe un an, în trimestrul patru 2024 față de același trimestru din 2023, România a avut o creștere de 0,7%, mai mică decât creșterile din zona euro (1,2%) și din UE (1,4%). Pe întreg anul 2024, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,9%, iar cel al UE cu 1%, după o creștere de 0,4% în 2023 în ambele regiuni.