În 2021 Guvernul a împrumutat mai puțin
În comparație, Guvernul a împrumutat în 2021, puțin peste 100 de miliarde de lei. Suma a fost mult sub necesarul anunțat la începutul anului de 136,2 miliarde de lei. Pe de altă parte, în 2020 împrumuturile au ajuns la 167 miliarde de lei, mult peste necesarul de finanțare anunțat de către Ministerul de Finanțe pe parcursul anului, în valoare de 149 miliarde de lei.
Potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru 2022, deficitul bugetar va fi finanțat în proporție de circa 30% din surse interne și de 70% din surse externe.
Volumul indicativ de titluri de stat care va fi emis pe piața internă este de circa 75 miliarde de lei, cu o structură a maturităților de circa 10%/90% (termen scurt versus termen mediu și lung), iar volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 14 miliarde euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar restul prim emisiuni de obligațiuni în moneda unică europeană.
„Statul român rămâne, în continuare, dependent de împrumuturi, dar deficitul bugetar este în scădere, determinând o reducere a ponderii banilor nou împrumutați și o echilibrare cu sumele care trebuie refinanțate, respectiv credite ajunse la scadență, care sunt rostogolite spre alte scadențe. Evoluția dobânzilor la aceste credite rămâne, în continuare, un motiv de îngrijorare pentru Ministerul de Finanțe”, spune analistul Petrișor Peiu pentru Gândul.
Împrumuturi de 4,4 miliarde de lei în ianuarie
Precizăm că, ministerul Finanţelor a planificat, în luna ianuarie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,015 miliarde de lei, este cu 1,595 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programată în luna decembrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Astfel, pe parcursul lunii ianuarie vor fi lansate zece emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).
Astfel, în prima lună din an au fost programate şase emisiuni de 500 de milioane de lei, în zilele de 6, 10, 13, 17 ianuarie şi încă două în data de 20 ianuarie, o emisiune de 400 de milioane de lei în 27 ianuarie, una de 300 de milioane de lei în data de 17 ianuarie şi încă două emisiuni de 200 milioane de lei în zilele de 6 şi 27 ianuarie.