Premierii Marcel Ciolacu și Nikolai Denkov sugerează că se discută un răspuns comun, dacă România și Bulgaria nu vor fi admise în spațiul Schengen, scrie presa bulgară.
România și Bulgaria intră în spațiul Schengen?
Cei doi șefi de Executiv s-au arătat convinși că Bulgaria și România vor fi admise să intre în Schengen. Veto-ul Austriei (pentru ambele țări) și al Olandei (pentru Bulgaria) va fi ridicat. Potrivit 24Chasa, cei doi au fost susținuți și de prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.
„Sunt convins că Austria și Olanda au beneficii din intrarea Bulgariei și României în spațiul Schengen.
Și aud deja că argumentele noastre sunt subliniate de politicieni din alte țări din UE”, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov după discuțiile de la Varna.
Acesta a adăugat că „va fi foarte greu de susținut poziția împotriva intrării noastre în Schengen.”
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat încrederea că în decembrie, cele două țări vor primi, în sfârșit, acceptul pentru a adera la spațiul Schengen. Întrebat dacă România și Bulgaria vor deschide proces împotriva Austriei pentru încălcarea Tratatului UE prin veto-ul său, acesta a răspuns:
„De data aceasta ar trebui să existe discuții pe această temă, iar dacă Austria va continua să impună veto fără a da explicații, vom lua în considerare un răspuns comun.”
București și Sofia discută acțiuni în cazul în care nu intră în spațiul Schengen
Ambii prim-miniștri au sugerat însă că, la Sofia și la București, se discută acțiuni în cazul în care cele două țări nu vor fi admise în spațiul Schengen.
De asemenea, după luna decembrie, s-ar putea discuta despre renunțarea la controlul la frontieră între Bulgaria și România, chiar și în afara spațiului unic european, a răspuns Marcel Ciolacu la o întrebare din partea ziarul 24 Chasa.
„Deocamdată, Bulgaria este 100% concentrată pe planul A, care este acceptarea în Schengen în luna decembrie. După aceea, ne vom gândi la planul B”, a răspuns Nikolai Denkov la aceeași întrebare.
„Grecia are propriul ei interes economic legat de primirea Bulgariei și României în spațiul Schengen, deoarece în prezent nu există frontieră terestră în spațiul unic. Dacă vrem să avem mai multă conectivitate în Europa, înseamnă să acceptăm Bulgaria și România. Avem un interes ca această problemă să fie rezolvată”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, și-a exprimat încrederea că problema legată de veto-ul Austriei și Olandei va fi rezolvată până la sfârșitul anului. Schinas a participat, de asemenea, la întâlnirea de la Varna. Potrivit acestuia, aderarea Bulgariei și României la Schengen va contribui, de asemenea, la facilitarea afacerilor, nu numai la o mai mare siguranță a frontierelor.
Schinas a adăugat că restul țărilor europene au primit asistență din partea Bulgariei și României pentru accelerarea livrărilor pe teritoriul lor în perioada închiderii din cauza pandemiei de COVID, în 2020.
S-a discutat despre accelerarea proiectelor de infrastructură
La Varna, cei trei premieri au discutat despre accelerarea proiectelor comune de infrastructură, cum ar fi o conductă de petrol din portul grec Alexandroupolis până în portul bulgar Burgas. Implementarea unui astfel de proiect ar facilita furnizarea de petrol nerusesc către rafinăria bulgară Neftohim, întrucât petrolierele nu ar mai trebui să treacă prin Bosfor.
Denkov, Ciolacu și Mitsotakis au discutat, totodată, despre relansarea coridorului de transport Alexandroupolis-Burgas-Varna-Constanța. Discuțiile au fost începute în perioada 2017-2018, însă au fost trecute pe plan secund din cauza pandemiei de Coronavirus. Însă războiul dintre Rusia și Ucraina a impus accelerarea acestora, au spus cei trei prim-miniștri.