România are cel mai mare număr de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, 3,856 milioane (sau 32% din totalul UE 27). Cu toate acestea, în 2010 România a fost responsabilă pentru doar 5,4% din producţia de cereale a UE27, potrivit datelor Eurostat.
Producţia de lapte a României a fost de 223.000 tone (mai puţin decât Ungaria cu 361.000 tone şi Slovacia 275.000 tone) iar cea de brânzeturi a fost de 64.000 de tone (mai puţin decât Lituania 95.000 de tone şi Bulgaria 69.000 de tone). La producţia de carne, în 2010 în România au fost produse 234.000 tone de carne de porc, 287.000 tone de carne de pasăre şi 28.000 de tone carne de vită.
În ceea ce priveşte cele mai importante ţări agricole, Franţa şi Germania sunt principalii producători de alimente ai UE, Franţa ocupând poziţia de lider la cereale şi carne de pasăre, în timp ce Germania este lider la producţia de brânză şi carne de porc, conform datelor Oficiului European de Statistică.
La producţia de lapte cele două state sunt devansate de Marea Britanie.
UE produce anual 300 milioane tone de cereale
În perioada 2008-2010 Uniunea Europeană a produs aproximativ 300 milioane tone de cereale pe an. Aproape jumătate din producţia totală de cereale a UE a venit în 2010 din Franţa (23%), Germania (16%) şi Polonia (10%). Franţa este principalul producător la toate cele trei mari cereale recoltate în UE (grâu, orz şi porumb).
Tot în 2010, în UE27 au fost produse 22 milioane tone de carne de porc, 12,2 milioane tone de carne de pasăre şi 7,9 milioane tone de carne de vită. Pentru carnea de porc Germania a asigurat 25% din producţia UE (5,4 milioane tone), urmată de Spania cu 15% din total (3,4 milioane tone), Franţa (2,0 milioane tone sau 9%), Polonia şi Danemarca (ambele cu 1,7 milioane tone sau 8%).
Producţia de lapte de vacă colectată în UE27 în 2010 s-a ridicat la 136,4 milioane tone. Din această cantitate au fost produse, printre altele, 31,5 milioane tone lapte de consum şi 9 milioane tone de brânzeturi. Marea Britanie a fost cel mai mare producător de lapte din UE (6,9 milioane tone sau 22% din total), urmată de Germania (5,3 milioane tone în 17%), Franţa (3,7 milioane tone sau 12%) şi Spania (3,5 milioane tone sau 11%).
Principalii producători de brânzeturi din UE au fost Germania (2,1 milioane tone sau 23% din total), Franţa (1,9 milioane tone sau 21%), Italia (1,2 milioane tone sau 13%), Olanda (800.000 de tone sau 8%) şi Polonia (700.000 de tone sau 7%).