Secretarul General Adjunct al NATO a făcut noi declarații despre aderarea României la spațiul Schengen și o posibilă legătură cu războiul din Ucraina. Potrivit explicației transmise de Mircea Geoană, problema este una „practică, politică, dar și simbolică”.
Așadar, Mircea Geoană a fost întrebat în cadrul podcastului „Vin de-o poveste” dacă există o legătură între contextul războiului din Ucraina și faptul că votul împotriva aderării României la Schengen a venit chiar de la Viena.
În Tratatul de Aderare al Românei la UE spunea foarte clar: România devine automat membru Schengen
În acest context, Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că România nu este „principala sursă a migrației”, fiind „alte zone mult mai complicate care creează o anumită dinamică politică”.
„Eu sunt în continuare perplex. Vorbeam de încheierea negocierilor la UE. În Tratatul de Aderare al Românei la UE spunea foarte clar că în 7 ani de la aderare, România devine automat membru Schengen.
Eu n-am mai fost la guvernare după asta, ce s-a întâmplat de acolo până la momentul aderării, cineva a acceptat, nu știu cine și nici nu vreau să acuz pe nimeni, o formă de relativizare a angajamentului lor față de mine. Asta mă enervează tare de tot! Astea nu se fac.
De multe ori, întotdeauna este cineva de afară care vrea să te folosească pe tine pentru problemele lui pentru că nu migrația românească le creează probleme. (…) nu suntem noi principala sursă a migrației, sunt alte zone mult mai complicate care creează o anumită dinamică politică la dânșii. Au fost și unii de acasă, în mod clar, care într-un fel nu au știut să negocieze. Ce s-a întâmplat nu știu”, a răspuns Mircea Geoană.
Rezolvarea rapidă a problemei reprezintă o o prioritate absolută
Mai apoi, Secretarul General Adjunct al NATO a explicat că rezolvarea rapidă a acestei probleme, pe care o numește „practică, politică, dar și simbolică”, reprezintă o prioritate absolută.
„Discuția despre legarea MCV-ului de Schengen, de unde până unde? E ca și cum ai spune că mănânc piersici și banane când eu trebuie să mănânc produse din România. Nu! Dacă e MCV, e MCV, dacă e Schengen, e Schengen! E altceva!
Cine a acceptat și cum s-a putut permite să se asocieze lucruri care, în mod evident, erau chestiuni de discriminare la adresa noastră. Sunt extrem de vocal pe treaba asta. Nu o fac de obicei pentru că am o poziție care mă împiedică să mă implic mai mult decât e nevoie, dar asta nu este ok.
Schengen-ul, evident, costă bani pentru că stau atât de multe TIR-uri și oameni, și în loc să treacă liniștiți prin graniță, stau cu orele și cu zilele pe acolo.
Pe de altă parte, pentru mine este o chestiune practică, politică, dar și simbolică. Pentru mine, rezolvarea rapidă a acestei chestiuni este o prioritate absolută. Problema nu s-a născut în ultimele șase luni și nu vreau să arăt o guvernare, un președinte. S-a creat un fel de acceptare a faptului că alții pot să schimbe regula jocului în timp ce ei îmi cer mie să respect regula jocului. Asta nu e ok.
Este o chestiune pentru care trebuie să ne batem cu toate argumentele și sunt modalități de a negocia. Sper să fie folosite toate pârghiile de influență pe care le avem la dispoziție”, a completat Mircea Geoană.